Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Brutálny útok na severe Kanady. Strelec zabil za 12 hodín viac ako desiatku ľudí
Zdielať na

Brutálny útok na severe Kanady. Strelec zabil za 12 hodín viac ako desiatku ľudí

NOVÉ ŠKÓTSKO / Na severe kanadskej provincie došlo k streľbe. Útočník za 12 hodín zabil najmenej 13 ľudí, vrátane policajtky. Podozrivý zomrel pri prestrelke s políciou. Zatiaľ nie je jasné, čo ho k činu motivovalo. O útoku infomrovala agentúra AP s odvolaním na kanadské agentúry.

Polícia už skôr informovala o 10 obetiach a upozornila, že ich počet nie je konečný. Novú bilanciu obeztí potvrdil hovorca polície Daniel Brien, podľa ktorého nie je vylúčené, že ich počet narastie. Za útokom stojí 51-ročný Gabriel Wortman, ktorý bol prezlečený za policajta. "Sme si istí, že za všetkými vraždami stojí jeden človek, ktorý sa sám pohyboval na severe provincie, a ktorý zabil niekoľko ľudí," povedal náčelník kanadskej polície Chris Leather. 

So streľbou začal v sobotu

Streľba začala v sobotu dopoludnia v malom pobrežnom meste Portapique asi 80 km severne od Halifaxu, hlavného mesta Nového Škótska. Úrady okamžite ľudí pred strelcom varovali a doporučili im zostať doma. Polícia muža zatkla v nedeľu po prestrelke na čerpacej stanici, neskôr oznámili, že zomrel. 

Muž pri streľbe zabil aj jednu policajtku, matku dvoch detí, ktorá u bezpečenostných síl slúžila cez 23 rokov. Ďalšieho príslušníka kanadskej polície zranil. 

Nie je doposiaľ jasné, aký bol jeho motív vraždenia. Podľa úradu sa ale s najväčšou pravdepodobnosťou na čin pripravil dopredu. "Vzhľadom k tomu, že tento jedinec mal k dispozícii uniformu a policajný voz, je takmer jasné, že sa nejednalo o náhodný čin," vysvetlil policajný hovorca. Polícia bude vyšetrovať aj to, či čin nesúvisel s aktuálnou situáciou okolo koronavírusu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy