Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda stále nevyriešila problém s nájmami. Malí živnostníci bojujú o existenciu
Zdielať na

Vláda stále nevyriešila problém s nájmami. Malí živnostníci bojujú o existenciu

SLOVENSKO / Máme polovicu apríla a vláda stále nevyriešila problémy s nájmami, za ktoré musia platiť štátom povinne zavreté obchody. Hovoria to zamestnávatelia na Slovensku, malí aj veľkí. V maloobchode a gastroprevádzkach pracuje približne 300 tisíc ľudí. Ide pritom o najviac zasiahnutú časť slovenskej ekonomiky.

Nielen na Slovensku, ale v mnohých krajinách sa prenajímatelia priestorov bez zaplateného nájmu dostali do úzkych. Tie isté problémy, ale prístup podľa zamestnávateľov diametrálne odlišný. "Prevádzky v zahraničí dostali od začiatku jasné inštrukcie, ako sa im bude pomáhať. Máme polovicu apríla a nájomcovia nevedia, čo s nimi bude," povedal šéf Klubu 500 Tibor Gregor.

Ministerstvo hospodárstva má pripravené návrhy už takmer tri týždne, ale kabinet Igora Matoviča zatiaľ oficiáne konkrétnu pomoc nepredstavil. "Naďalej platí, zavreté obchody a reštaurácie a ešte nejaké ďalšie prevádzky obchodné, musíme vyriešiť tak, že štát im prispeje na nájom," tvrdí minister hospodárstva Richard Sulík.

Počas tohto čakania sa medzičasom dali dokopy už aj prevádzky po celom Slovensku a cez iniciatívu Ako dlho vydržíme ešte pred niekoľkými dňami vyzvali vládu, aby riešila, čo bude s nájmami, ktoré obchody nemajú z čoho platiť. Zástupca iniciatívy Ako dlho vydržíme Peter Papanek  si myslí, že veľká skupina najmä z nájomcov, malých živnostníkov bojuje o existenciu, na to samozrejme sa môže spustiť špirála druhotnej platobnej neschopnosti, nakoľko veľkí prenajímatelia majú taktiež svoje záväzky, tak voči ďalším subjektom, voči svojím dodávateľom.

Pomocnú ruku pritom už predstavil aj Brusel. Ten cez dotácie umožňuje pomáhať tak, ako sa doteraz nemohlo. "Čo sa týka nájmov pre firmy, ktoré by mohli byť preplatené práve z eurofondov, tak podľa nového mechanizmu nebude považovaná za nedovolenú štátnu pomoc, toto explicitne napísala do tých odporúčaní pre členské štáty Európska komisia, tak nerozumiem presne tomu, prečo to na Slovensku ešte nebolo spustené," povedala  europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

 Firmy a živnostníci si myslia, že vláda  pri ekonomickej pomoci  nekoná dostatočne rýchlo. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy