Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Odberové miesta na diagnostiku COVID-19 pribúdajú. V Komárne sa otestujete aj na vlastnú žiadosť
Zdielať na

Odberové miesta na diagnostiku COVID-19 pribúdajú. V Komárne sa otestujete aj na vlastnú žiadosť

KOMÁRNO / Odberové miesto na diagnostiku ochorenia COVID-19 u pacientov s ľahším priebehom majú už aj v Komárne. Nie je to síce celkom mobilné odberové miesto, ale v okrese, kde zatiaľ nediagnostikovali žiadny prípad koronavírusu, sa preň rozhodlo vedenie nemocnice s hygienikmi.

Komárňanska nemocnica otvára "zadné brány" nemocnice dvakrát do týždňa pre pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19."Tri minúty ... berie sa ster z nosa a nosohltana, prídu ľudia z autami, odobereme a odídu,"  opísala priebeh testovania sestrička Klaudia Pappová.

Vedenie nemocnice spolu s hygienikmi, ktorí sídlia v tom istom v areáli, už nečakali na mobilné odberové miesto. Stery budú brať pred ambulanciou infektológa, ktorý paradoxne uviazol v zahraničí ešte pred pandémiou. Ako nám riaditeľ nemocnice povedal toto odberové miesto je na kraji areálu a oddelené od nemocnice. Presný časový harmonogram príchodu jednotlivých pacientov určujú na základe požiadaviek lekárov prvého kontaktu.

"V priebehu 24 hodín majú výsledky a pokiaľ nebude mať COVID-19 tak aj ten lekár ambulantný vie, že s tým pacientom môže pokračovať bez nejakej možnosti nakazeniam. Za deň vieme urobiť v pohode 20 pacientov, takže myslím si, že tie dva dni v týždni zatiaľ postačujú, " dodáva riaditeľ nemocnice v Komárne,  Miroslav Jaška. O testovanie je veľký záujem, čo potvrdila aj regionálna hygienička Denisa Masárová: "Mailom sú nahlasovaní, a my si ich na určený čas pozývame potom telefonicky oznámime výsledky aj pacientom, aj lekárom."

V najbližších dňoch k indikovanému bezplatnému odberu pribudne aj služba komerčného testovania. "Preto sme aj takúto službu ...zriadili, aby sme ten región ochránili a odľahčili iné mobilné odberové miesta," konštatuje riaditeľ. Hygienička tvrdí, že ak bude zvýšený záujem budú aj viac ľudí testovať.

V Komárňanskom okrese do dnešného dňa nebol evidovaný výskyt vírusu Covid19 u žiadneho pacienta. Dvaja obyvatelia tohto pohraničného regiónu, ktorí si ho priniesli zo zahraničia, sa do okresu nedostali. Po príchode na Slovensko zostali v karanténnych zriadeniach. "Priamo v Komárne nemáme, aj my sme z toho prekvapení, ale tak takýto je stav," konštatuje hygienička Masárová.

Najaktuálnejšie informácie o koronavíruse COVID-19 sa dočítate tu:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy