Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koronavírus na Slovensku: Do peaku nám ostáva 13 dní. Takýto bude denný nárast v počte obetí
Zdielať na

Koronavírus na Slovensku: Do peaku nám ostáva 13 dní. Takýto bude denný nárast v počte obetí

Archívna reportáž

Domov sociálnych služieb v Pezinku je zamorený koronavírusom. 47 ľudí sa nakazilo a počet môže rásť:

BRATISLAVA / Podľa najnovších štatistík nám ostáva len 13 dní do obdobia peaku v prípade dennej úmrtnosti na ochorenie COVID-19, ktoré šíri nový druh koronavírusu. Prognózy ho predpokladajú koncom apríla. Začiatkom mája tak na Slovensku pri predpokladanom trende môžeme očakávať najväčší počet obetí.

Dáta nezávislého výskumného centra IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) Washingtonskej univerzity ukazujú, že zvýšený denný nárast v počte obetí na chorobu COVID-19 môžeme pri súčasnom trende a pri súčasných vládnych opatreniach na Slovensku očakávať už koncom apríla. ​Podľa údajov IHME nám ostáva 13 dní do obdobia peaku v prípade dennej mortality, ktorý pri danom trende vychádza práve na 27. apríla, kedy denný počet úmrtí na Slovensku môže vzrásť až na deväť obetí za deň. 

Začiatkom mája tak na Slovensku porastie celkový počet úmrtí na chorobu COVID-19. Prognózy IHME predpokladajú, že už 10. mája môže na Slovensku pribudnúť 113 obetí, a práve pri tomto čísle by sa celkový počet obetí mal podľa inštitútu aj zastabilizovať.

IHME zároveň vytvoril predpovede, ktoré poukazujú na potrebu využitia kapacít v nemocniciach, aj s ohľadom na potrebu jednotiek s intenzívnou starostlivosťou, ako aj na použitie pľúcnych ventilácií. Z dát vyplýva, že pomyselný vrchol využitia kapacít zdravotníctva dosiahne Slovensko 25. apríla, kedy bude potrebovať 295 lôžok pri 10 438 lôžok, ktoré máme k dispozícii, pričom 65 pacientov bude v ten deň potrebovať jednotku intenzívnej starostlivosti a 59 pacientov bude odkázaných na pľúcnu ventiláciu. 

Dáta simulujú vývoj nákazy až do 4. augusta. Tieto projekcie sa vyrábajú prostredníctvom modelov, ktoré vznikli na základe pozorovaných štatistík úmrtnosti na COVID-19 a zahŕňajú aj takzvaný "intervaly neistoty", ktorý vzniká v dôsledku obmedzených dát, nedostatočných štúdií či konfliktných informácií a jeho interval je až 95%. 

Tieto predpovede IHME vypracoval s cieľom poskytnúť nemocniciam, politickým elitám a verejnosti kľúčové informácie o tom, ako sa očakávané potreby musia zosúladiť s existujúcimi zdrojmi, aby sa mestá a krajiny mohli čo najlepšie pripraviť na boj s touto pandémiou.

Z hľadiska bezpečnosti pred nákazou COVID-19 patrí Slovensku až 38. miesto

Vláda expremiéra Petra Pellegriniho často vyzdvihovala úroveň bezpečnosti na Slovensku v súvislosti s prijatými opatreniami pred nákazou koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V podobnom duchu opatrenia vlády obhajoval aj súčasný premiér Igor Matovič, ktorý Slovensko opisoval ako tretiu najbezpečnejšiu krajinu, od ktorej si iné vlády môžu brať príklad. "Opatrenia, ktoré sme spustili, nás posunuli na tretie miesto na svete v ochrane ľudí pred coronou. Preto, ak nepoľavíme a pritvrdíme ešte viac v našom doterajšom ´blackoute´, hnusobu porazíme," vyhlásil Matovič na svojom facebooku. 

Slovensko sa ale v rebríčku Deep Knowledge Group z hľadiska bezpečnosti pred nákazou choroby COVID-19 ocitlo až na 38. mieste z pomedzi krajín sveta. Výpovednú hodnotu rebríčku, ako aj tvrdenia Igora Matoviča, napadol aj bývalý politik a aktivista Miroslav Beblavý. Podľa neho ide o firmu, o ktorej nie sú známe detailné, nezávisle overené informácie. "Je pravdepodobné, že ide len o veľmi úspešnú PR stratégiu na získanie pozornosti bez dostatočnej prepracovanosti. Metodika rankingu nie je firmou zverejnená a nie je nijako overiteľná, čo ho automaticky diskvalifikuje," upozornil Beblavý. 

"To nehovorí nič o Slovensku. Ľudia a médiá by sa mali prestať zaoberať nezmyslami, pretože ranking, ktorý je neskontrolovateľný a skáče ako zdutá koza, má v každom prípade nulovú výpovednú hodnotu," dodal Beblavý. 

Deep Knowledge Group je konzorcium komerčných a neziskových organizácií pôsobiacich na mnohých frontoch v oblasti DeepTech a Frontier Technologies od vedeckého výskumu po investície, podnikanie, analytiku, médiá, filantropiu a iné oblasti. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy