Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na koronavírus doplácajú aj osamelé matky. Nemá im kto pomôcť s deťmi a viaceré sú aj živnostníčky
Zdielať na

Na koronavírus doplácajú aj osamelé matky. Nemá im kto pomôcť s deťmi a viaceré sú aj živnostníčky

BRATISLAVA / Veľké firmy, malé firmy, rodiny. Títo všetci postupne cítia dopady opatrení boja proti koronavírusu. Aj ministerstvo práce už ale pripúšťa, že ešte ohrozenejšou skupinou môžu byť osamelé matky. Tým často nemá kto pomôcť s deťmi a viaceré sú živnostníčky.

Časť matiek cíti ako nespravodlivosť, že oni na OCR dostanú len 55 percent platu, kým ich kolegyne bez detí ak sú doma 80%. "Som matka 3,5 r. syna a musela som íst na OČR pre zatvorenie MŠ. Moje kolegyne sú doma na 80% z platu a ja, keďže mám malého syna, som musela ísť na OČR s 55% z platu. Je to veľmi nespravodlivé," píše do redakcie TV JOJ diváčka. 

No a potom je tu skupina matiek drobných živnostníčok, ktorý jednak prevádzky museli zavrieť, alebo museli ostať s dieťaťom a nemôžu pracovať.

Práve na matky samoživiteľky opakovane upozorňujú i viacerí odborníci - pretože nielenže prišli o príjem, ale stúpli im náklady i na stravu, ak napríklad mali deti vo veku, kedy im obed v zariadení platil štát. Minister práce avizuje, že riešenie majú pripravené, čakajú ale na jeho odobrenie. "Bude to takým spôsobom, že v tej schéme, ktorá už funguje na ministerstve práce cez úrady práce, sa budú môcť prihlásiť aj takýto ľudia a budú môcť dostať nejakú pomoc. Ale upozorňujem, že z hľadiska spravodlivosti väčšiu pomoc dostane ten živnostník, ktorý si platí aspoň minimálne odvody, aj do sociálnej poisťovne, alebo ten živnostník, ktorý si neplatil žiadne odvody, alebo iba zdravotné odvody," hovorí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

No a najbližšie týždne by matkám smaoživiteľkám mohli spôsobiť ďalší problém - v prípade, ak časť ich mesačného rozpočtu tvorí i výživne od otca dieťaťa. A ten pre krízové opatrenia o príjem, či časť príjmu príde, majú v rozpočte ďalšiu dieru. Nateraz ale podľa ministerky spravodlivosti platí aktuálny zákonný stav. "Vyživovacia povinnosť by mala byť určite povinnosťou, ktorá je nevyhnutná pre zabezpečenie starostlivosti o dieťa a vláda sa snaží prijímať také opatrenia, aby umožnila ľuďom túto kritickú situáciu zvládnuť," tvrdí ministerka Mária Kolíková. 

Ak by sa nezaplatenie výživného opakovalo trikrát po sebe, môže rodič požiadať o náhradné výživné. Pravdou ale je, že vybaviť si ho nie je jednoduchý proces. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy