Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lietadlo z Číny priviezlo na Slovensko viac ako 20 ton zdravotníckeho materiálu
Zdielať na

Lietadlo z Číny priviezlo na Slovensko viac ako 20 ton zdravotníckeho materiálu

BRATISLAVA / Ďalšie lietadlo z Číny so zdravotníckym materiálom na palube v pondelok krátko popoludní pristálo na bratislavskom letisku. Ochranné obleky, rúška, rukavice a respirátory budú na základe žiadostí prerozdelené nemocniciam i vyšším územným celkom. Zatiaľ však putovali za pomoci vojakov do skladov Správy štátnych hmotných rezerv.

Zdravotnícky materiál z lietadla z Číny, ktorý putoval do skladov Správy štátnych hmotných rezerv prekladalo do áut viac ako 40 príslušníkov ozbrojených síl. Ozbrojené sily zabezpečili aj následný rozvoz napríklad do nemocníc, či vyšším územným celkom.


"Prišlo viac ako 20 tón materiálu. Dodnes sme najazdili viac ako 300 tisíc kilometrov. Rozviezli sme viac ako 1500 ton materiálu," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Lietadlo, ktoré v pondelok pristálo na bratislavskom letisku nebolo posledným, ktoré priviezlo zdravotnícky materiál z Číny. Podľa ministra obrany, totiž prídu ešte ďalšie. A to vďaka dobrej spolupráci s Českou republikou.

Správa štátnych hmotných rezerv aj naďalej nakupuje vo veľkom. "Pod novým vedením ministerstva hospodárstva sa veľmi starostlivo posudzuje každá jedna ponuka, ktorá sa vyhodnocuje nielen podľa toho, aby bol tovar lacný, ale aby bol aj kvalitný," vyjadrila sa hovorkyňa MH SR Katarína Svrčeková.



Televízia JOJ oslovila niekoľko žúp, ktoré zdravotnícke pomôcky prerozdeľujú, či taktiež majú podobné ohlasy. "Prvú dodávku zo štátnych hmotných rezerv sme s pomocou Slovenskej lekárskej komory rozdistribuovali pre všetky neštátne zdravotné zariadenia, prioritne pre ambulancie pohotovostnej služby, onkologické ambulancie, dialýzy," povedal hlavný lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík. 

"Prvú väčšiu zásielku pre ambulantných lekárov dostal Banskobystrický samosprávny kraj na začiatku apríla," uviedla vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková."Dostali sme rúška, ochranné respirátory N96 a rukavice. Rozdistribuovali sme ich medzi ambulantných poskytovateľov lekárskej starostlivosti," zhrnula riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského samosprávneho kraja Silvia Pekarčíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy