Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V domove sociálnych služieb pribudli od pondelka ďalšie prípady ochorenia Covid-19, primátor mesta podal trestné oznámenie
Zdielať na

V domove sociálnych služieb pribudli od pondelka ďalšie prípady ochorenia Covid-19, primátor mesta podal trestné oznámenie

PEZINOK / V Domove sociálnych služieb v Pezinku pribudli ďalšie nové prípady ochorenia Covid-19. Kým k pondelku bolo infikovaných 47 ľudí (42 klientov a 5 zamestnancov), po pondelkovom otestovaní pribudlo ďalších 8 pozitívne testovaných klientov.

K pondelku bolo v DSS Pezinok infikovaných 47 ľudí (42 klientov a 5 zamestnancov). V ten istý deň sa otestovalo ďalších 9 klientov, z ktorých pozitívnych je 8. Aktuálne je teda v DSS v Pezinku dokopy 55 nakazených. Štrnásť ľudí je hospitalizovaných v nemocnici. Deväť na Kramároch, päť v Ružinove. Jedna z klientiek, 87-ročná žena, zostáva na pľúcnej ventilácii.

Medzi otestovanými je aj všeobecná lekárka, ktorá sa starala o seniorov a jej výsledok je negatívny. V utorok dopoludnia testovali ďalších zamestnancov. Výsledky budú známe v stredu.

Primátor podal trestné oznámenie

Primátor Pezinka Igor Hianik v súvislosti s aktuálnym dianím v Domove sociálnych služieb v Pezinku, kde bolo v pondelok pozitívne testovaných 42 klientov a 5 pracovníkov na COVID-19, obdržal list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu v súvislosti s medializovanou situáciou. Vzhľadom na závažnosť informácií uvedených v danom liste Hianik ešte v pondelok večer požiadal políciu o prešetrenie podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

„Včera 13. apríla 2020 o 20.00 hodine som dostal email, ktorého prílohou bol list. Adresát listu v ňom píše. O zanedbávaní zdravotnej starostlivosti zo strany vedenia DSS, keďže personál DSS opakovane upozorňoval vedenie domova na zhoršený zdravotný stav niektorých klientov už od 21. marca 2020. Taktiež v ňom boli uvedené konkrétne príklady porušovania pokynov Bratislavského samosprávneho kraja a rovnako bola v liste informácia o úmrtí jedného z klientov domova," uviedol k obsahu listu primátor Pezinka Igor Hianik.

Vzhľadom na závažnosť obsahu uvedených informácií, primátor Pezinka ešte v pondelok večer navštívil Obvodné oddelenie Policajného zboru v Pezinku a požiadal orgány činné v trestnom konaní o prešetrenie týchto informácií z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia zdravia neznámym páchateľom.

Primátor Hianik v pondelok na mimoriadnej tlačovej konferencii tiež uviedol, že krízový štáb mesta na svojom zasadnutí okrem iného odporučil kontaktovať ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a kompetentné úrady so žiadosťou o zriadenie mobilnej testovacej jednotky na území Pezinka.

"Aj napriek tomu, že ide o zariadenie BSK a nie je to naša kompetencia, budeme robiť maximálne opatrenia - keďže ide hlavne o Pezinčanov a ich rodiny, ale aj iných občanov," napísal na Facebooku primátor Pezinka. Hianik zároveň informoval ľudí aj o tom, že zabezpečili kontrolu priľahlých verejných priestorov DSS, aby sa zamedzilo kontaktu s vonkajším prostredím. "Budeme požadovať striktné vyšetrenie a zistenie pochybení," uviedol Hianik.

"Pezinok má vo svojej pôsobnosti iné, vlastné zariadenie pre seniorov – Zariadenie opatrovateľskej starostlivosti, v ktorom je 18 klientov – seniorov. Podľa aktuálnej informácie ani v utorok sa u žiadneho z klientov, či zamestnancov ZOS neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19. ZOS dodržiava na dennej báze veľmi prísne hygienické a dezinfekčné opatrenia," informovala v tlačovej správe vedúca oddelenia propagácie, komunikácie a IT Pezinka Erika Liptáková.

Ako ďalej uviedla, zamestnanci ZOS sú v pravidelnom dennom kontakte s rodinnými príslušníkmi klientov a informujú ich o zdravotnom stave blízkeho. "Pezinok zároveň zabezpečuje dennú terénnu opatrovateľskú starostlivosť pre cca 40 klientov bývajúcich vo svojom domácom prostredí na území Pezinka," dodala Liptáková s tým, že ani u jedného z nich sa taktiež neprejavili žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

"Pezinok ešte v sobotu, po potvrdení prvého pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 u jednej z klientok DSS Pezinok v pôsobnosti BSK, objednalo z preventívnych dôvodov testovanie 69 zamestnancov prvého kontaktu na COVID-19, ktorí sa starajú o seniorov," informovala v správe Liptáková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy