Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Potraviny neostali len v skladoch. Mestá aj reštaurácie podávajú pomocnú ruku
Zdielať na

Potraviny neostali len v skladoch. Mestá aj reštaurácie podávajú pomocnú ruku

DOLNÝ KUBÍN/NITRA / Materská škola v Dolnom Kubíne pomáha chudobným. Potraviny pre tých najmenších, ktoré mali v zásobe, zasýtia ľudí, ktorí sú v hmotnej núdzi. S nakúpenými zásobami si poradili aj reštaurácie. Niektoré z nich jedlá ponúkajú len za náklady na potrebné suroviny.

Škôlkárske potraviny poputujú tam, kde ich najviac treba. Mesto sa rozhodlo pomáhať."V žiadnom prípade nie je pre nás mysliteľné, aby potraviny skončili ako odpad," povedal zástupca primátora Dolného Kubína Matúš Laktošík. Kilogramy múky, fazule, hrachu, či desiatky kusov jogurtov alebo masiel a iných potravín.
"Ide o viac kilogramov zemiakov, 50 kusov masla, droždie, hrach či vajcia," dodal Laktošík. Tieto potraviny nakúpili pre malých školkárov. Ale kedže v školkách sa pre koronavírus už niekolko týždnov nevyučuje, potraviny stáli v školkárskych skladoch a školských jedálnach a pomaly im končila záručná doba.
Časť pomoci prišla aj do nocľahárne v Dolnom Kubíne. Radosť z potravín mala aj  mladá mamička malých detí: "Sme radi, že nám prišla táto potravinová pomoc chodí, sme štvorťčlenná rodina, takže nám to pomohlo, aj keď je toho málo," dodala. Táto pomoc je určená najmä tým, ktorí to najviac potrebujú.


Spoločnosť z Nitry musela z dňa na deň uzatvoriť sieť 10 reštaurácií. Problém bol, že mali nakúpené zásoby a chceli udržať aj pracovné miesta. Preto sa museli vynájsť. V ponuke im ostalo len 5 donáškových služieb. Veľké množstvo potravín, však nezostalo v skladoch. Okrem klasických jedál ponúkajú aj viaceré druhy iba za náklady na suroviny. Počas celého dňa si za zvýhodnené ceny ľudia môžu vyberať špeciality, tie sa každý deň menia. "Nám zostali fungovať len donáškové služby potrebujeme pomíňať aj my nejaké naše zásoby," povedala prevádzkarka Ivana Hrnková.  Donášky teraz ponúka aj novinku takzvané babičkine dobroty. Ide o jedlá starých mám,urobili tak preto, že deti a vnúčatá ich nemôžu v súčasnej dobe navštevovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy