Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sú prepracovaní a pracujú nad rámec svojich síl. Slovenskí zdravotníci bojujú aj v zahraničí
Zdielať na

Sú prepracovaní a pracujú nad rámec svojich síl. Slovenskí zdravotníci bojujú aj v zahraničí

SVET / Každým dňom stúpa počet mŕtvych, ktorí podľahli ochoreniu Covid-19. To, čo sa deje, viacerí prirovnávajú k vojne. Pandémia zmenila pohľad ľudí na mnohé veci a hlavne zmenila naše životy. Aj o tom sme sa rozprávali so Slovákmi žijúcimi v Taliansku, Švédsku či Veľkej Británii.

František, žijúci na severe Európy na COVID 19 navyše ochorel, na testy mu však nedovolili ísť.  Ako tvrdí,  zdravotníkov v o  Švédsku netestujú  a  odmietajú to. "Tu veľmi veľa  zdravotníkov  je chorých a pokiaľ sú zdraví tak sú nútení pracovať, ako ja som robil, 19 dní vkuse každú noc," dodal. Slovák je doma už desiaty deň a chorobu, ktorou sa nakazil v nemocnici, kde pracuje, poctivo vyležal. Už budúci týždeň, ak sa bude cítiť lepšie, sa vráti do práce. Nemocnice zatiaľ situáciu s koronavírusom vo Švédsku zvládajú."Všetky ARO oddelenia, všetky oddelenia  JIS a všetky oddelenia, ktoré majú ventilátory idú na  400%  ako bežne idú," skonštatoval František. Podľa švédskeho hlavného hygienika je krajina na konci začiatku pandémie. Stále v nej však fungujú školy a škôlky, stretávanie do 50 ľudí je povolené.   Z  celkového počtu tvorí 40% úmrtí obyvateľov  z domovov dôchodcov. Ľudia nad 60, 70 a 80 rokov, ktorí majú ďalšie diagnózy sa na ventilátory nepripájajú. Podľa Slováka žijúceho vo  Švédsku je  im navrhnutá  paliatívna  liečba.



Veľmi podobne to vypadá aj v nemocniciah vo Veľkej Británii. Aj v nemocnici v Manchestri pribudlo ku každému existujúcemu lôžku počas posledných dní ďalšie. Slovenská pracovníčka Mária tvdí, že sa situácia zmenila k horšiemu: "Máme stále viac a viac pacientov stále niekto zomiera. Nezvládame to lebo  jedna sestrička sa stará o štyroch pacientov. Je  nás málo lebo veľa ľudí sa izolovalo." Z práce chodí s otlačeným nosom od ochranných pomôcok a robí 6-7 dní pošas týždňa, denne 12 i viac hodín. Do práce im chodia pomáhať pracovníci z iných oddelení. Nakoľko  ide o iný tap práce podľa jej slov to zvládajú ťažko. O tom v akom štádiu sa pandémia vo Veľkej Británii nachádza sa zdravotníci rozprávakú otvorene."Je to špring, je to maratón a že to bude ešte horšie,"  dodala. Práve preto ju rozrušila skúsenosť z nákupu v piatok: "Stále som  videla  skupinky ľudí na uliciach. Úplne to ignorujú, nenosia  masky...  je mi z toho naplakanie."


Taliansko zažíva zákaz vychádzania aj v týchto dňoch, keď sa už začalo hovoriť, že by pandémia mohla ustupovať a opatrenia by sa mohli zmierniť. " Prišlo nariadenie, že aj s deťmi s ktorými sme nemohli vychádzať  ani na prechádzku  jeden z rodičov môže ísť na pol hodinu na prechádzku. Predvčerom vyšiel dektrét aj v Lombardií konečne na nosenie rúšok. Máme s tým trocha problém, pretože rúška nie sú u nás tak dostupné ako na Slovensku. Nemáme toľko dobrých ľudí, ktorí by ich ušili." opísala situáciu Monika, slovenka žijúca v Taliansku.Situáciu v dedine neďaleko Milána, ktorá má 10-tisíc obyvateľov, kontroluje 2 či 3x denne polícia a neustále vyzýva, aby ľudia ostali doma a nikam nechodili. " My nemôžeme vyjsť vôbec z dediny, čiže my tie reštrikcie máme oveľa oveľa horšie. Ale ľudia sú tak veľmi disciplinovaní alebo aspoň z väčšej časti, že vôbec nie je počuť žiadne polemiky, čo je správne čo nie. To by som chcela prízvukovať všetkým našim spoluobčanom na Slovensku." Motiváciu ani ona ani Taliani k tomu, aby ostali doma nehľadali dlho. " Máme prípady aj v rodine a nikto z nás nechce skončiť na pľúcnej ventilácií ak by pre nás vôbec nejaké miesto mali," na záver skonštatovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy