Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Lomničke testovali obyvateľov pred pastoračným centrom
Zdielať na

V Lomničke testovali obyvateľov pred pastoračným centrom

LOMNIČKA / V Lomničke sa pripravovali na deň modlitby. V pastoračnom centre sa však od rána diali také veci, ktoré tam na veľký piatok ešte nikdy nezažili. Uniformovaní zdravotníci prišli odobrať vzorky niekoľkým desiatkam miestnych ľudí. Rehoľné sestry sa modlia, aby boli výsledky negatívne.

Pastoračné centrum v Lomničke sa zmenilo na externé laboratóroium, v ktorom testujú tunajších ľudí na covid-19. Rehoľné sestry mali mať spolu s domácimi deň modlitby. Je Veľký piatok, pre kresťanov čas na rozjímanie. Plány ale zmenila štvrtková návšteva.

"Volali mi vojaci aj policajti, že teda či by to tu mohli spraviť lebo tu je to najvhodnejšie," opísala školská sestra sv.Františka sestra Magdaléna Sumilasová. A tak sa v piatok ráno dvor komunitného centra prerobil na akúsi poľnú nemocnicu.

Zábery do kroniky

"My sme do toho nejako nezasahovali len sme poskytli priestory, stoly a podobne a myslím, že to prebehlo pokojne," pokračuje Magdaléna. V Lomničke dnes z takmer 3 a pol tisíca obyvateľov testovali štyridsiatich, ktorí prišli domov zo zahraničia.

Do centra sa prišiel pozrieť aj miestny kňaz. So sestričkami sa ale počas testovania zdržiaval vo vnútri. Z okna si urobili pár záberov do kroniky, ktorú si tu vedú. Na Veľký piatok to bude neobyčajná spomienka.

"Bol to zážitok a takí celkom sympatickí vojaci a policajti to boli si myslím, že všetko prebehlo pokojne," dodala Magdaléna. 

"Prebehlo to pokojne a čím ďalej testujeme Rómov, tak tým sú pokojnejší. V osadách doposiaľ testovali 4 tímy, ich počet sa počas sviatkov zvýši na 8. Vojaci tak budú v teréne aj na Veľkonočnú nedeľu a testovať by mali aj v pondelok," ozrejmil Peter Kviatkovský, špecialista civilno-vojenskej spolupráce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy