Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľká noc bude v znamení slnka a teplých dní. Nastane však opäť zmena
Zdielať na

Veľká noc bude v znamení slnka a teplých dní. Nastane však opäť zmena

BRATISLAVA / Na Zelený štvrtok sme na Slovensku zaznamenali prvý letný deň v tomto roku - teda deň, keď maximálna teplota dosiahla aspoň 25°C. Tento raz to bolo na východe Slovenska, ale aj na iných lokalitách sme mali veľmi teplý deň. 

Takýto charakter počasia nám prinášalo prúdenie teplého vzduchu vo vyšších vrstvách atmosféry po zadnej strane rozsiahlej a mohutnej tlakovej výše so stredom severne od nášho územia. V tejto výši bol veľmi suchý vzduch, preto sa v ňom v noci radiačne vzduch stále ochladzoval na hodnoty pod nulu, najmä v dolinách a kotlinách krajiny a cez deň sa vzduch zase rýchlo prehrieval na vysoké teploty. 
Situácia sa jemne zmenila v noci zo štvrtok na piatok, keď cez nás prešiel studený vzduch, ale nebol veľmi výrazný a jediná vec, ktorá nám ho pripomína, je oblačnosť, čo v piatok na oblohe je. "Dnešok bude teda polooblačný až oblačný, to najmä na severe a východe. Teplota bude popoludní od 17 do 22, na severe okolo 15°C. Bude fúkať vietor od severu , v nárazoch okolo 50 km/h," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Biela sobota bude jasná, len miestami polooblačná  a teplá . Bez zrážok.  Denné maximum  dosiahne na hodnotu 17 až 22, na severe okolo 15°C. Vietor zoslabne. 
Veľkonočná nedeľa bude pokračovať v slnečnej verzii aprílového počasia. Naďalej bude prevažovať na oblohe slnko a teplota dosiahne od 19 do 23°C, chladnejší bude sever, okolo 17°C. 
V pondelok bude spočiatku slnečný, ale počas dňa bude oblakov pribúdať. Objavia sa postupne prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota bude ešte vysoká, od 20 do 25, na severe okolo 18°C. Južný vietor sa bude meniť na severozápadný a bude zosilovať. 
V utorok nás, podľa všetkého, čaká prechod studeného frontálneho rozhrania, za ktorým k nám prepadne studený pôvodom arktický vzduch a razantne sa ochladí. O koľko stupňov to bude a na ako dlho, je ešte dnes naozaj predčasné hovoriť. 
Zatiaľ si užívajme sviatočné dni, naberajme vitamín D, ale chráňme si hlavu a aj oči, pretože UV index je už vysoký. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy