Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre koronavírus obmedzili prevádzky ambulancií aj zubári. Väčšine z nich chýbajú respirátory
Zdielať na

Pre koronavírus obmedzili prevádzky ambulancií aj zubári. Väčšine z nich chýbajú respirátory

BRATISLAVA / Pre koronavírus obmedzili prevádzky ambulancií aj zubári. Na odporúčanie prezídia Slovenskej komory zubárov ordinujú lekári len v akútnych prípadoch a za prísnych hygienických opatrení. Práve zubári sú pritom jednou z najohrozenejších skupín. Akútne im totiž chýbajú respirátory. Tí starší svoje ambulancie zatvorili nateraz úplne.

Slovenská komora zubných lekárov bije na poplach a nevylučuje úplné zatvorenie ordinácií. "V podstate si treba uvedomiť, že zubný lekár je najbližšie k tej dutine ústnej a nevie sa tomu vyhnúť," uviedol prezident komory zubných lekárov Igor Moravčík.

"Aktuálne ordinujeme 3 hodiny denne len akútne prípady, výhradne po predchádzajúcom telefonickom dohovore s lekárom," povedal zubný lekár Jakub Jánošík. "V podstate štandardné plánované zákroky momentálne nevykonávame," dodal zubný lekár Milan Lehotský.


Lekári nad 65 rokov alebo gravidné lekárky by mali byť pre pacientov k dispozícii iba telefonicky. Nový koronavírus totiž ohrozuje nielen ich samotných, ale sekundárne aj samotných pacientov. "V podstate vŕta a tým pádom vytvára sprej, ktorý je najnebezpečnejší, ktorý sa šíri až na 3 metre do vzdialenosti," vysvetlil prezident komory zubných lekárov Igor Moravčík.

Tak ako celý zdravotnícky personál, nedostatok respirátorov pociťujú aj samotní zubári. Nepomôže im ani jednorázové rúško, ani látkové rúško,ani ochranné okuliare či rukavice. "Je potrebné mať respirátory toho najvyššieho typu FFP3," vysvetlil prezident komory zubných lekárov.

Potrebné respirátory a dezinfekcie podľa komory dostupné aj naďalej niesú. "Považuje sa za nutné, aby ich zabezpečil štát. Ak sa situácia nezlepší, komora odporučí zatvorenie ambulancií," dodal Moravčík.


Potrebné respirátory a dezinfekcie dostupné aj naďalej nie sú. Prezident komory slovenských zubárov očakáva, že ich zabezpečí štát. "Doteraz s nami bohužial nikto nekomunikoval z ministerstva zdravotníctva, oslovili sme aj štátne hmotné rezervy, aj hlavného hygienika, kde sme na tutop situáciu už 9-teho upozornovali."

K situácií  sa vyjadrilo  aj ministerstvo zdravotníctva: "Môžeme skonštatovať,že tak isto zubným lekárom pôjdu v blízkych dňoch postupne ochranné prostriedky, samozrejme tento segment berieme s plnou vážnosťou."

"Ľudia ako keby si uvedomovali, že situácia je vážna, nechodia k nám s hocijakou prkotinou a snažia sa byť zodpovední a zostávaju doma, začo sa im chcem poďakovať." povedal na adresu ľudí zubný lekár z Košíc Jakub Jánošík.

Vo vranovskej fabrike vyrábajú rúška špičkové stroje. Jeden kus urobia do minúty. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy