Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zonácia Muránskej planiny by mohla vyvolať malú revolúciu. Vlastníci pôdy sa postavili na odpor
Zdielať na

Zonácia Muránskej planiny by mohla vyvolať malú revolúciu. Vlastníci pôdy sa postavili na odpor

MURÁNSKA PLANINA / Nový zákon potešil ochranárov, ale vlastníci lesov a pozemkov sa postavili tvrdo na odpor. Stanovuje prísnejšie podmienky zásahov pre územia národných parkov. Napriek tomu by pripravovaná zonácia Muránskej planiny mohla vyvolať malú revolúciu.

Podľa právnej úpravy, ktorá platí od nového roka, musia národné parky spĺňať prísnejšie kritéria. Jedným zo základných je, že minimálne 50 percent plochy národného parku musí byť takzvaná bezzásahová zóna. Ako prvá vstúpila do tohto procesu Muránska planina.

A práve tých 50 percent vyvolalo vášnivé polemiky a nesúhlas vlastníkov. "Nesúhlasíme s touto zonáciou, nakoľko nezohľadňuje všetky princípy, ktoré sa pri takýchto projektoch zohľadňovať majú, to znamená sociálno-ekonomické aj enviromentálne," poznamenal predseda Gemerského združenia vlastníkov lesov Ján Lach. "Štát sa musí rozhodnúť, či chce mať národné parky alebo nie. Pokiaľ sa štát rozhodne, že chce mať národné parky, podľa toho, ako to zadefinoval v zákone, tak sa bavíme možno o dvoch alebo troch územiach. Našťastie, Národný park Muránska planina toto ustanovenie napĺňa," skonštatoval riaditeľ NP Muránska planina Milan Boroš. 

Ľudia sa boja, že prídu o prácu, nezamestnanosť v regióne je najvyššia na Slovensku. "Nesúhlasíme s navrhovaným znením zonácie. Zoberme si, že je to v podstate hladová dolina, kde pôjdu stadeto preč. Si myslím, že približne 140 ľudí príde o prácu a tú prácu si tu nenájdu," upozornil starosta Muráňa Roman Goldschmidt. Zonácia prinesie výrazné obmedzenie ťažby dreva, a to je často jediná príležitosť zárobku. "Sú to živnostníci, ktorí robia v lese, pilčíci, chlapi, ktorí približujú drevo na koňoch, majú traktory, takže v podstate sú to tie robotnícke profesie, ktoré o prácu prídu každopádne," dodal Goldschmidt. 

Pre tých, ktorých sa to dotkne, štát pripravil kompenzácie."Sa nemôže robiť tak, ako sa robí v hospodárskom lese, nemôže to byť o veľkých kolesových traktoroch o harvestoroch, obrovských holinách, môže to byť len o veľmi citlivom vyberaní a toto je samozrejme drahé. My s tým počítame a všetci užívatelia alebo vlastníci, ktorým vznikne finančný nárok, tieto peniaze dostanú," uviedol Boroš."Na MŽP to vnímame ako veľkú príležitosť, pretože Muránska planina je jedným z najmladších národných parkov na Slovensku. Teraz má šancu byť prvým medzi ostatnými národnými parkmi. Sme si istí, že spoločnými silami dáme regiónu nový zelený impulz pre rozvoj turizmu," zhodnotil hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Aj v tomto prípade platí, že bližšia je košeľa ako kabát. Na stretnutí v Tisovci sa vlastníci pozemkov aj starostovia okolitých dedín proti zonácii tvrdo postavili. Otázka je, ako budú proti tomu bojovať. "Všetkými prostriedkami, dostupnými a zákonnými, aj vrátane občianskej neposlušnosti," povedal Lach. 

Ťažký život dôchodkyne chytil za srdce dobrých ľudí. Vďaka nim neskončí rodina na ulici: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy