Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ťažký život dôchodkyne chytil za srdce dobrých ľudí. Vďaka nim neskončí rodina na ulici
Zdielať na

Ťažký život dôchodkyne chytil za srdce dobrých ľudí. Vďaka nim neskončí rodina na ulici

KRAVANY NAD DUNAJOM / Príbeh dôchodkyne a jej troch zdravotne znevýhodnených dievčat z Kravian nad Dunajom chytil za srdce mnohých ľudí. Keď hrozilo, že rodina skončí na ulici a obec nemala žiadne možnosti ako im pomôcť – obrátil sa starosta na Televíziu JOJ. Darované Vianoce skrášlili koniec roka tejto rodiny a k pomoci sa pridali aj ďalší dobrí ľudia. Vďaka nim svitá nádej, že rozpadnutý staro-rodičovský dom bude opäť ich domovom.

Rodičovský dom pani Katky, ktorá sa stará o mentálne postihnutú dcéru a dve mentálne postihnuté vnučky vďaka dobrým ľuďom pomaly ožíva. Na sklonku minulého roka hrozilo, že sa 70-ročná Katinéni z prenajatého domu v Kravanoch nad Dunajom bude musieť aj s dievčatami vysťahovať na ulicu. Dedička domu, ktorá sa o nehnuteľnosť začala zaujímať až po smrti nesvojprávneho príbuzného, nesúhlasila, aby ho naďalej prenajímali.

"Veľmi pekne ďakujem celému Slovensku," reagovala ťažko skúšaná súdržná rodina, keď ich prostredníctvom projektu TV JOJ Darované Vianoce potešili vďaka darcovi z Košíc. A Vianoce pokračujú aj ďalej. Vlani sa školáčka Natália musela učiť pri sviečkach, keď im z ničoho nič vypli elektrinu.

"Vysvitlo, že niekto napísal namiesto pani Melenovej žiadosť o vypnutie, ako keby si sama dala vypnúť prúd - tak sme napísali list do ZSE a na základe toho listu znovu zapli dodávku elektrického prúdu," informoval starosta obce Gabriel Duka. 

Príbeh statočnej ženy, ktorá sa už 16 rokov sama stará o tri mentálne postihnuté deti, ale pokračuje. "Veľká vec je to, že sa pustili s veľkou vervou a nadšením do opravy domu dobrí ľudia," vraví starosta. 

"Strechu sme dali dole, dali sme sem tie nové trámy, okná sme povyberali, tu budú nové, máme novú vodu, elektriku, žumpu novú a pomaličky ideme ďalej," vraví stavbár a darca opravy domu Tibor Šejda. K tomu, aby sa mohli presťahovať do vlastného, je potrebné v prvom rade dokončiť strechu, ktorá bola úplne schátraná.

"Nejaký materiál sme dostali a škridly sú tam vonku, tie sme dostali od sponzora, ale zadarmo nám to nikto nenahádže," povedal Šejda. "Z tohto titulu sme urobili výzvu na stránke Ľudia ľuďom, kde sa pomaly, ale isto začali zbierať finančné prostriedky na rekonštrukciu domu," dodal starosta. 

"Je to dobrý pocit, hovorím vám z úprimného srdca. Veľmi pekne ďakujem," priznala mama a babka Katarína Mellenová. "Je veľmi veľa dobrých ľudí, som si nemyslel, že toľko ľudí sa nájde, ale bez tých peňazí to nepôjde," dodal ešte starosta. Oprava domu pomaly napreduje, naďalej je každá pomoc vítaná. 

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšom projekte Darovaných Vianoc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy