Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pozostalí obetí z tragickej nehody slovenského autobusu v Srbsku sa prvýkrát pozreli vodičovi do očí
Zdielať na

Pozostalí obetí z tragickej nehody slovenského autobusu v Srbsku sa prvýkrát pozreli vodičovi do očí

ROŽŇAVA / V júni v roku 2016 havaroval v Srbsku slovenský autobus. Z dovolenky z Korfu sa v ňom viezlo 31 slovenských, českých a maďarských turistov. Piati neprežili a 26 cestujúcich sa zranilo. Pozostalí obetí sa po prvýkrát pozreli do očí vodiča autobusu, ktorý nehodu spôsobil.

Ešte pred začiatkom pojednávania za vodičom autobusu prišla Mária, pozostalá jednej z obetí nehody. Počas 4 rokov sa pozostalí obetí ospravedlnenia od vodiča, či majiteľa autobusovej dopravy nedočkali. "Nič. Nula. Kašľali na mňa," vraví pozostalý Ján Horňák. 

Ospravedlnenie prišlo až v nedeľu. Vodič autobusu, ktorý nehodu v Srbsku spôsobil prejavil ľútosť aj počas pojednávania. "Verejne sa ospravedlňujem všetkým pozostalým aj príbuzným, neviem, čo by som preto urobil, aby sa to nestalo, je mi to ľúto," povedal pred súdom vodič autobusu Elemír Samko. 

Pojednávanie prebehlo v skrátenom konaní. Netrvalo ani dve hodiny a sudca vyriekol rozsudok. "A súd ho za to odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 36 mesiacov nepodmienečne," vyhlásil sudca. 

Príbuzní obetí s rozsudkom spokojní neboli. Očakávali vyšší trest. "Som bola priamo účastníčka. Ťahali ma za nohy spod autobusu, to sa nedá vyjadriť. Nedá sa to vyjadriť," vraví Mária Veselá. "Vracajú sa mi tie spomienky a je to strašné s tým chodím spať, s tým vstávam," dodal Samko. "Nikdy sa nám neospravedlnil. Teraz na súde iba hral divadlo, aby vzbudil ľútosť," myslí si pozostalý Branislav Horňák. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy