Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Tragédia v Tatrách: Zahynuli tam dvaja mladí horolezci
Zdielať na

Tragédia v Tatrách: Zahynuli tam dvaja mladí horolezci

TATRY / Vo Vysokých Tatrách našli horksí záchranári telá dvoch mladých horolezcov, ktorí sa nevrátili z výstupu na Kežmarský štít. Záchranári po nich pátrali od piatka večera.

V piatok vo večerných hodinách nahlásili kežmarským horským záchranárom nezvestnosť dvoch poľských turistov. Rodinní príslušníci nevedeli upresniť, ktorou trasou sa vydali. "Auto, s ktorým prišli sa stále nachádzalo na parkovisku Biela voda," uviedli záchranári na sociálnej sieti.

​Pátranie po nezvestných sťažilo aj husté sneženie a silný vietor. "Počas včerajšieho dňa a noci vo vyšších polohách snežilo a fúkal silný vietor, ktorý spôsoboval takmer nulovú viditeľnosť. V skorých ranných hodinách pri zlepšených poveternostných podmienkach bola o súčinnosť požiadaná Letka Ministerstva vnútra SR, ktorej vrtuľník zobral na palubu horských záchranárov," napísala na Facebooku Horská záchranná služba.


Vrtuľníkom boli následne prepátrané steny a svahy Kežmarského štítu a tiež okolité vrchy. Pre silný nárazový vietor sa nedokázala posádka vrtuľníka priblížiť k niektorým miestam. Po viacnásobnom prelete sa záchranári vrátili do Starého Smokovca, kde zobrali viaceré skupiny záchranárov a rozmiestnili ich vrtuľníkom zo všetkých strán Kežmarského štítu.


"V popoludňajších hodinách boli za pomoci lavínového psa dobrovoľného psovoda HZS nájdené dve telá (27 a 25 ročných) poľských horolezcov bez známok života. Nachádzali sa pod stenou Ušatej veže vo Veľkej Zmrzlej doline," uviedli záchranári.


Telá horolezcov boli záchranármi pomocou lanovej techniky spustené z lavínového terénu k Chate pri Zelenom plese a snežným skútrom na prístupovú komunikáciu, kde ich odovzdali príslušníkom polície a obhliadajúcemu lekárovi.

Psovodi z Poľska, Talianska a Slovenska sa stretli na veľkom cvičení u našich susedov vo Vysokých Tatrách. Horskí záchranári si vymieňali skúsenosti s výchovou mladých chlpáčov. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy