Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Namerané teploty lámu rekordy aj v roku 2020. Veľké teplo hlásia aj z Antarktídy
Zdielať na

Namerané teploty lámu rekordy aj v roku 2020. Veľké teplo hlásia aj z Antarktídy

BRATISLAVA / Netreba veľmi sledovať meteorologické stanice, aby nám bolo jasné, že tohtoročná zima je akási čudná. Snehu málo, mrazy len sem-tam, denné teploty ako na jar. Merania naozaj ukazujú, že máme za sebou ďalší mimoriadne teplý rok. Porozprávame sa o tom s našou meteorologičkou Miriam Jarošovou.

Rok 2020 začal tiež s vysokými teplotami, 6.2. namerali na antarktickej pevnine 18,04 stupňov Celzia. Hoci je tam leto, nie je to normálne teplota. Ako uviedla meteorologička Miriam Jarošová, bežná teplota je tam 8-10 stupňov Celzia. Ide o rekord od roku 1961, meteorológovia sa tak zamýšľajú nad tým, čo sa bude ďalej diať, pretože aj v tejto časti sveta je odrazu príliš teplo. "Niekto si môže povedať, že to je príliš ďaleko - na druhom konci sveta, no stačí sa zastaviť v Španielsku, kde minulý týždeň namerali vo Valencii 29,06 stupňov Celzia v zime. Na slnku sa tak dalo celkom "neslušne" opaľovať," povedal meteoguru Miriam Jarošová. 

Podľa meteorologičky teplo, ktoré sme pocítili v roku 2019 sa presunulo aj do roku 2020. Od januára minulého roka do decembra bolo na Zemi skutočne horúco. "V Európe sme mali rekordne teplý rok, napríklad v Poľsku, Lotyšsku, Litve. U nás to bol druhý najteplejší rok za rokom 2016. Toto sú merania od roku minimálne od roku 1880, kde hlavne stred a východ Európy mal odchýlku 2-3 stupne," vysvetlila meteorologička Miriam. 

Viac o rekordných teplotách vo svete a končiacej "zimy" v Rusku sa dozviete v rozhovore vyššie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy