Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlamentné voľby 2020: Ubudlo niekoľko kandidátov. Najväčšiu pozornosť vyvolal krok SNS
Zdielať na

Parlamentné voľby 2020: Ubudlo niekoľko kandidátov. Najväčšiu pozornosť vyvolal krok SNS

BRATISLAVA / Parlamentné voľby budú o tri týždne. Prihlásilo sa do nich 25 politických subjektov a na kandidátkach bolo 2736 ľudí. To posledné číslo sa však už mierne zmenšilo, a ešte môže klesnúť. Desať jednotlivcov sa totiž buď vzdalo kandidatúry, alebo ich odvolali strany.

Najväčšiu pozornosť vyvolal krok SNS, ktorá stiahla prešovského krajského predsedu Jána Krišandu. Prevalilo sa totiž, že si písal s Kočnerom. "Jeho komunikácia absolútne nesúvisí s trestnými činmi Mariana Kočnera. Jej zverejnenie však má za cieľ jediné - hodiť smrad Kočnera na SNS a na našich členov," vyjadril sa predseda SNS Andrej Danko.

Medzi tých, ktorí sa sami vzdali kandidatúry, patrí napríklad Jakub Nedoba. Odstúpenie z listiny Demokratickej strany zdôvodnil takto. "Netrieštiť demokratické hlasy a urobiť všetko pre to, aby na najbližšie štyri roky vznikla vláda, ktorá dostane Slovensko z morálneho marazmu," povedal exkandidát demokratickej strany Jakub Nedoba.

Rozruch vyvolal Marek Belák, keď napísal, že chce dať odstreliť tisíc medveďov. ĽSNS ho z volieb odvolala. O najviac kandidátov - a to presne štyroch, sa doteraz zmenšila kandidátka strany Vlasť. Ubudol z nej aj rómsky aktivista Ivan Hriczko. "Budete sa ma teraz pýtať - koho voliť, za kým ísť? Ani jedného rómskeho kandidáta nebudem preferovať pred tým druhým," uviedol Hriczko.

Z volieb môže odstúpiť aj strana

Dokonca strana ako celok môže odstúpiť z volieb. Stalo sa to napríklad v roku 2002. Keď DS uznala, že sama nemá sily postúpiť do parlamentu, odstúpila a vyzvala svojich sympatizantov, aby volili SDKÚ. "Rozdiel, ktorý umožnil Dzurindovi zostavovať vládu oproti Ficovi, ktorý bol ďalší v poradí, bol menej ako dve percentá. Takže, určite to naše rozhodnutie vtedajšie bolo veľmi správne," skonštatoval expredseda DS Ľudovít Kaník.

29-ho februára by pred každou volebnou miestnosťou mal byť zoznam tých, ktorí už nekandidujú. Keďže hlasovacie lístky vytlačili dávno vopred, mená ex-kandidátov na nich budú uvedené, nemá však zmysel krúžkovať ich. 

Ako by dopadli voľby podľa exkluzívneho prieskumu verejnej mienky agentúry Polis, sa dozviete v nasledujúcom VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy