Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočnerova knižnica priniesla prvé trestné oznámenie
Zdielať na

Kočnerova knižnica priniesla prvé trestné oznámenie

BRATISLAVA / Kočnerova knižnica priniesla prvé trestné oznámenie. Televízia JOJ zverejnila informáciu o dokumentoch a cennostiach, ktoré sa našli v aute Mariána Kočnera. Bolo tam aj podanie jeho protivníčky v jednom z ekonomických sporov. Simona Mojžišová, známa z kauzy Gatex, písala Generálnemu prokurátorovi o svojich podozreniach z toho, že Marián Kočner ovláda orgány činné v trestnom konaní a manipuluje vyšetrovanie ich sporu. Ako ukázala Kočnerova knižnica, toto podanie sa dostalo do nesprávnych, teda Kočnerových rúk. Mojžišová sa preto rozhodla podať trestné oznámenie pre podozrenia z viacerých trestných činov.

Kočnerova knižnica je unikátna databáza dokumentov, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám. Do projektu sa zapojila aj TV JOJ.

Simona Mojžišová sa 23.1.2020 dozvedela z Novín TV JOJ, že dokument, ktorý odovzdala na podateľni generálnej prokuratúry sa našliel v aute Mariana Kočnera. "Dňa 23.1.2020 hlavné správy TV JOJ priniesli aj záber na uvedenú faksimile, nájdenú v Kočnerovom aute, z ktorého je zrejmé, že ide skutočne o moje podanie z roku 2016 a že ho Kočner dostal z telefónneho čísla 02/52922314," uviedla Mojžišová v oznámení na generálnu prokuratúru, ktoré má TV JOJ k dispozícii. 

Z preverenia tohto telefónneho čísla vo verejných zdrojoch sa Mojžišová podľa svojich slov dozvedela, že číslo patrilo v minulosti Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky. "V rokoch 2005 -2006 ho používal vtedajší prokurátor GP Ladislav Hamran," dodala Mojžišová. 

"Z uvedeného je zrejmé, že niekto z Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky moje podanie z 28.10.2016, adresované generálnemu prokurátorovi JUDr. Jaromírovi Čižnárovi zaslal faxom Marianovi Kočnerovi alebo inej osobe, ktorá ho M. Kočnerovi sprístupnila," dodala vo svojom oznámení Simona Mojžišová. 

 

Simona Mojžišová sa obrátila na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára 28. októbra 2016. Prostredníctvom podateľne odovzdala podanie, ktoré bolo adresované do rúk Jaromírovi Čižnárovi so žiadosťou zjednania nápravy v trestnom konaní, ktoré inicioval Marian Kočner. 

Podľa Mojžišovej mu mal pomáhať aj prokurátor Okresnej prokuratúry Bystrík Palovič. "Ako som pána generálneho prokurátora v tomto mojom podaní, ako aj orgány činné v trestnom konaní všeobecne, niekoľkokrát predtým a tiež niekoľkokrát potom informovala, predmetné trestné konanie proti mne a p. Jánošikovi je účelovým a zmanipulovaným procesom s vopred dohodnutým cieľom a rozdelenými úlohami aktérov tohto procesu (Marian Kočner, Bystrík Palovič, Jozef Lilko)," uviedla Simona Mojžišová v dokumente, ktorý má televízia JOJ k dispozícii. 

Pozrite si reportáž o tom, čo obsahovalo Kočnerovo auto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy