Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kočnerova knižnica: Dôkaz o klamstve Kočnera
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Dôkaz o klamstve Kočnera

BRATISLAVA / Databáza dokumentov pod názvom Kočnerova knižnica odhalila ďalšie zistenia. V aute, ktoré mal svedok Peter Tóth v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odovzdať dôkazy, sa našlo aj splnomocnenie. Práve tento dokument má spájať Mariana Kočnera s firmou Midas Investments Ltd.

Kočnerova knižnica je unikátna databáza dokumentov, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám. Do projektu sa zapojila aj TV JOJ a na základe toho prináša zistenia ohľadom spojitosti medzi Marianom Kočnerom a firmou Midas Investments Ltd.

Ako jeden zo svedkov na súde v prípade Jána Kuciaka vypovedal 15. januára Peter Tóth, ktorý priblížil, akým spôsobom vydal polícii dôkazy v prípade kauzy zabitia Jána Kuciaka. "Siedmeho som to vydal. Považoval som za dôležité, aby tieto veci boli vydané orgánom vyšetrovania," uviedol svedok Peter Tóth. 

Policajti všetko nafotili - 4 kufre, jedna cestovná taška, dokonca aj známe Kočnerove modré sako. Havarijné poistenie luxusného Ferrari, či množstvo certifikátov originality rôznych svetových módnych značiek. Zlato, brilianty, topánky, aj kožušina. Súčasťou luxusnej batožiny boli aj dva značkové telefóny, ktoré sa spomínali aj na súde. "Mobilný telefón Bentley, to je ten jeho hlavný mobilný telefón z limitovanej edície …, kde je teda ten zlatý znak vygravírovaný a jeho podpis," opísal mobilný telefón Peter Tóth. 

Policajti našli v aute s bratislavským evidenčným číslom aj analytické kompromitujúce materiály o verejne známych ľuďoch. Svojou detailnosťou pripomínajú dokumenty spravodajského charakteru. Policajti zaevidovali aj stovky strán rôznych faktúr, kúpnych zmlúv, policajných uznesení, či zmeniek a kópií pasov. Jedným z najdôležitejších dokumentov je však splnomocnenie, ktoré môže odkryť množstvo podozrivých obchodov.

Rozhovor medzi Jánom Kuciakom a Marianom Kočnerom na videu TA3:

Kuciak: "Aký máte vzťah so schránkovou firmou Midas Investments?"
Kočner: "Už ste vyčerpali otázky, dali ste 3. Ďakujem. Prosím ďalší."

Zvukový záznam z aktuality.sk ďalej odhaľuje skutočnosti ohľadom firmy:

"Za úver kto ručí?"
"Firma Midas Investments."
"To máte odkiaľ takú sprostosť?"
"To je v centrálnom registri záložných práv."
"Firma Midas Investmenst ručí za úver, hej?"
"Áno."
"Čo ja mám s firmou Midas Investments?"
"No vystupovala vo viacerých vašich ďalších kauzách."

Ján Kuciak sa v roku 2017 opakovane dožadoval priznania, že kontroverzná karibská firma patrí Marianovi Kočnerovi. Neuspel. Odpoveďou boli osobné útoky a vyhrážky. Midas Investments figuruje vo viacerých Kočnerových kauzách. Televízia JOJ priniesla v roku 2013 reportáž o podvedených podnikateľoch z kauzy Gatex, ktorí tvrdili, že naleteli Marianovi Kočnerovi. Išlo o pozemky pri Pezinku. Kľúčovou v tejto kauze bola firma Midas. "Takúto firmu nepoznám a nemám s ňou nič spoločné," vyjadril sa ešte v decembri 2013 Kočner. 

TV JOJ má dôkaz o tom, že Marian Kočner vystupoval v prípade firmy Midas Investments Ltd.

Ukazuje sa, že Marian Kočner vedome pre našu televíziu v tejto veci už v roku 2013 klamal. V aute, ktoré odovzdal Peter Tóth polícii sa totiž našlo toto splnomocnenie v origináli aj s certifikovaným prekladom do Slovenčiny. "Marian Kočner bol vymenovaný, označený, určený a poverený za splnomocnenca spoločnosti (Midas Investments Ltd.) na území Slovenskej republiky, pričom má plnú moc konať za spoločnosť a v jej mene," píše sa v splnomocnení. Dátum apríl 2012 na tomto splnomocnení ho pritom usvedčuje z klamstva. Dlhé roky sa však v kauze Gatex nič nedialo. Až minulý rok, keď už bol vo väzbe, Mariana Kočnera obžalovali. K usvedčeniu pritom môže pomôcť práve splnomocnenie, ktoré sa našlo v jeho aute.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy