Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Osvienčime sa zišli stovky pamätníkov holokaustu. Pri spomienkach na nacistické peklo sa im tisli slzy do očí
Zdielať na

V Osvienčime sa zišli stovky pamätníkov holokaustu. Pri spomienkach na nacistické peklo sa im tisli slzy do očí

POĽSKO / V Osvienčime sa dnes zišli stovky novinárov a viac ako 200 pamätníkov holokaustu, ktorí si prišli pripomenúť deň, keď boli z nacistického pekla oslobodení vojakmi Červenej armády.

Dodnes nepoznáme presné číslo, koľko ľudí tam počas druhej svetovej vojny zomrelo. Ani po rokoch mnohí z preživších pri spomienke na svoju rodinu či priateľov, nedokázali udržať slzy. "Dnes sem prišlo 200 bývalých väzňov, ale sú to ľudia, ktorí majú 80 alebo 90 rokov. O 10-15 rokov tu už s nami nebudú, a preto si ich musíme uctiť a neustále to ľuďom pripomínať," uviedol hovorca múzea Lukasz Lipinsky.

Do dnešného dňa pritom nie je známy presný počet obetí holokaustu, ktoré zahynuli priamo v Osvienčime, no odhaduje sa na niekoľko miliónov. Pamätníci holokaustu, ktorí si v pondelok prišli uctiť svojich kamarátov k stene smrti nedokázali udržať emócie na uzde.

"Pamätám si ako jednému Poliakovi zomrela krava – proste zdochla. A ten človek bol za to odsúdený na trest smrti. Človek za kravu. A oni ho naozaj aj zabili," povedala so smútkom v očiach jedna z pamätníčok holokaustu. Na pamiatku oslobodenia Osvienčimu prišli aj delegácie z rôznych krajín sveta - vrátane Slovenska. To bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová.


Pamiatka obetí holokaustu. Pred 75 rokmi vojaci Červenej armády oslobodili koncentračný tábor Auschwitz. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy