Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bojnickej ZOO museli pre vtáčiu chrípku utratiť 41 vtákov
Zdielať na

V Bojnickej ZOO museli pre vtáčiu chrípku utratiť 41 vtákov

BOJNICE / V Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach museli pre výskyt vtáčej chrípky utratiť 41 kusov vtáctva. Vedenie zoo deklarovalo, že situáciu s týmto vážnym ochorením v žiadnom prípade nepodcenilo a prijalo bezpečnostné opatrenia.

V zoo utratili zvieratá, ktoré sa nachádzali v skupine s uhynutými alebo vykazovali rôzne odchýlky normálneho správania a zdravotného stavu. Ako uviedol člen Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Prievidzi Igor Podoba, reálne uhynulo 9 kusov vtáctva a preventívne ich bolo utratených 41. Pravdepodobným zdrojom nákazy by malo byť voľne žijúce vtáctvo.

"V pondelok sa z toho zobrali 4 vzorky. Pokiaľ budú vtáci uzatvorení, tak prenos je minimálny," ubezpečuje Podoba. "Momentálne je zoologická záhrada zatvorená. Pre návštevníkov, pre kohokoľvek kto tam nepracuje, ani tam nemôžu vstúpiť žiadne autá," dodal ďalej.

Chovatelia musia zabezpečiť vykonanie predbežného čistenia a dezinfekcie areálu, vtáky napájať len pitnou vodou a pri vstupoch do areálu musia používať len účinné dezinfekčné prostriedky. "Pred vstupom sú všade dezinfekčné rohože, zamestnanci sa obliekajú do nepriedušných materiálov, musia mať rukavice, rúška, čiapky," uviedol Podoba. Bojnická zoologická záhrada je až do zrušenia opatrení vydaných Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v Prievidzi uzatvorená pre verejnosť.

Vtáčia chrípka pribúda. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy