Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Jedovaté PCB látky obrovskou hrozbou Zemplína. Je nutné vyčistiť celý región
Zdielať na

Jedovaté PCB látky obrovskou hrozbou Zemplína. Je nutné vyčistiť celý región

ZEMPLÍN / Ani vyhlásenie mimoriadnej situácie a odstránenie uskladnených sudov s toxickými PCB látkami v Strážskom nestačí. Je potrebné vyčistiť celý región. Najnovšie štúdie expertov na Zemplíne, totiž naznačujú, že tieto mimoriadne škodlivé látky sa do ľudského tela okrem potravy, prenášajú aj vzduchom. V krvi ich totiž majú aj obyvatelia vzdialených regiónov.

Ľudia, ktorí žijú v epicentre zamorenia PCB látkami očakávajú čo najrýchlejšie riešenie. Ich zdravie sa môže totiž zo dňa na deň zhoršovať. Odpadové jedovaté látky sa v minulosti z chemičky vypúšťali do riek Laborec a Ondava či odkaliska Poša. Aj po desaťročiach sú stále usadené na ich brehoch. Miestnych ale nikto oficiálne neinformoval, aké to môže mať následky.

​Dekontamináciu tisícok ton starých nánosov mal zabezpečiť štát. Ten však desaťročia zlyháva na celej čiare. Stále sa ešte len čaká na prieskum zamoreného územia. "Nie je to také, že by to priamo zajtra ohrozilo, alebo že by tam bola nejaká katastrofa, ale určite je lepšie čím skôr to odstrániť," povedal exminister životného prostredia László Sólymos.

Hrozba neplatí iba pre náhodných návštevníkov tohto regiónu. Ľudia, ktorí tu ale žijú dlhodobo, môžu očakávať zdravotné ťažkosti. PCB látky sa totiž dokážu vzduchom premiestniť aj na dlhšie vzdialenosti od zamorenej lokality. 

Na Zemplíne majú vyhlásiť mimoriadny krízový stav. Dôvodom je najväčšie znečistenie PCB látkami na svete. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy