Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Alkohol sa mu takmer stal osudným. Opitý chodec v Bratislave skončil pod kolesami autobusu
Zdielať na

Alkohol sa mu takmer stal osudným. Opitý chodec v Bratislave skončil pod kolesami autobusu

BRATISLAVA / Opitý chodec s viac ako dvomi promile skončil pod kolesami autobusu na Panónskej ceste v Bratislave. Ľudia si jednoducho neuvedomujú, že alkohol je nebezpečný nielen za volantom.

​Nehoda sa stala za bieleho dňa okolo pol tretej popoludní. Podľa doterajších informácií chodec narazil do zadných dverí a následne spadol pod prichádzajúci autobus. "Pričom utrpel poranenie hlavy, jednalo sa o povrchové poranenie," povedal hovorca operačného strediska ZZS Jozef Minár. "Po dopravnej nehode boli chodec aj vodič podrobení dychovej skúške. Tá u chodca skončila s pozitívnym výsledkom. Policajti mu namerali viac ako 2,3 promile," uviedla hovorkyňa KR PZ Bratislava Veronika Martiniaková.

​Opití, či triezvi chodci - cestný zákon platí pre všetkých rovnako. "Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť," zhodnotila hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. Pred vstupom na vozovku sa zároveň musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez toho, aby mu hrozilo nebezpečenstvo.

Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu len vtedy, ak dbajú na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich áut, prípadne, ak nedonútia vodičov zmeniť smer alebo rýchlosť ich jazdy. "Mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany," dodala Bárdyová. 

Ďalej je z pohľadu chodca mať potrebné na pamäti aj to, že vodič nedokáže ihneď zastaviť svoje vozidlo, a to najmä vtedy, ak sa brzdná dráha za daždivého počasia zväčšuje. Ak ide chodec za zníženej viditeľnosti po krajnici alebo na okraji vozovky, musí mať oblečený reflexný odev, alebo mať na sebe aspoň reflexné prvky.

Nešťastie vo Veľkej Lomnici. Osobné auto zrazilo chodca. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy