Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sceľovanie pozemkov opäť pribrzdilo. Koalícia neprelomila veto prezidentky
Zdielať na

Sceľovanie pozemkov opäť pribrzdilo. Koalícia neprelomila veto prezidentky

BRATISLAVA / Veľmi dôležitý proces sceľovania pozemkov za desiatky miliónov eur sa pribrzdil. Koalícia totiž nebola schopná nazbierať dosť svojich poslancov, aby v parlamente prelomili veto prezidentky. A kým sa nová vláda do toho pustí naplno, ubehnú mesiace.

Slovensko je mimoriadne rozdrobená krajina, z čoho vyplývajú rôzne problémy. Okrem iného to už rozhádalo nejednu rodinu a vyústilo do mnohých súdnych sporov. "Krajina má v súčasnosti 8,4 milióna vlastníckych parciel, 4,4 milióna evidovaných vlastníkov pozemkov a 100,7 milióna spoluvlastníckych vzťahov," uviedol Ján Kvorka, poslanec NR SR. 

Nutnosť komasácie, teda sceľovania pozemkov, v podstate nikto nespochybňoval. Prezidentka Čaputová však mala výhrady ku konkrétnej novele zákona. "Má vážne pochybnosti o jej súlade s Ústavou, najmä s princípom ochrany vlastníctva," objasnil Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR. "Zákon je vyvážený z nášho hľadiska. Umožňuje hájiť práva aj vlastníkov, aj nájomcov v primeranej forme," oponuje Vladimír Uhlík, predseda Zväzu geodézie a kartografie. 

Keďže však novela neprešla, pozemkové úpravy budú pokračovať podľa súčasných pravidiel. Proces však bude dlhší. Okrem geodetov, kartografov a iných dlhodobo volajú po sceľovaní aj samosprávy, pretože súčasný stav aj im spôsobuje problémy. "Vysporiadanie pozemkov pod stavbami, pod športoviskami, pod cintorínmi, ktoré štát v 90. rokoch odovzdal vo veľmi zlom stave, nevysporiadané," povedal starosta Solčian Juraj Soboňa. 

Podľa šéfa poľnohospodárskej a potravinárskej komory treba komplexné pozemkové úpravy vnímať nielen ako komasáciu, ale aj ako ekológiu a snahu o lepší celkový vzhľad krajiny. "Aby tu nechodili vtipy po internete, že keď sa preveziete lietadlom nad Rakúskom a nad Slovenskom, vidíte úplne iné parcely. Aby sme mali oveľa viac vodozádržných, protieróznych opatrení," dodal Emil Macho, predseda SPPK. 

Príbeh s pozemkovými úpravami by mohol byť poučením pre ďalšie vlády. Dôležité, náročné, neraz aj nepopulárne, ale potrebné opatrenia totiž treba prijímať najneskôr okolo polovice funkčného obdobia. Krátko pred voľbami už totiž koalície zvyknú byť v stave akéhosi rozkladu, a mnohé zákony im už prosto neprechádzajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy