Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pamiatka obetí holokaustu. Pred 75 rokmi vojaci Červenej armády oslobodili koncentračný tábor Auschwitz
Zdielať na

Pamiatka obetí holokaustu. Pred 75 rokmi vojaci Červenej armády oslobodili koncentračný tábor Auschwitz

BRATISLAVA / Dnes (27.1.) je Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Tento deň má pripomínať utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny. Dátum nie je náhodný. Práve 27. januára 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau, známy aj pod názvom Osvienčim-Brezinka.

​Pamiatku obetí holokaustu sme si v pondelok pripomenuli v Novinách o 12 v rozhovore s vedúcim Múzea holokaustu v Seredi - Martinom Korčokom. "Nie sme len múzeum, ale aj pamätník a my si pamäte holokaustu pripomíname každý deň. 27.január je výnimočným dátumom. V roku 1945 bol totiž oslobodený koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz a tábor Auschwitz-Birkenau," uviedol Korčok.

​Ten zároveň dodal, že práve pri tejto príležitosti pripravili v spolupráci s ruskou ambasádou jedinečnú výstavu, ktorej súčasťou sú vzácne dokumenty a fotografie. Tie majú zobrazovať holokaust v celej svojej šírke a sú zamerané hlavne na východné územia, kde bolo zavraždených približne 2,7 milióna Židov. 

Múzeum holokaustu v Seredi stojí na mieste bývalého koncentračného strediska Židov v Seredi a neskôr koncentračného tábora, ktorý bol založený v roku 1941. "Sústreďovali sa tam židia z celého Slovenska na to, aby vykonávali pracovnú povinnosť a od roku 1942 aj kvôli deportáciám. Konkrétne od marca do októbra bolo zo Slovenska deportovaných vyše 57 tisíc Židov v 57. transportoch. 19 z nich priamo do tábora Auschwitz. Vôbec prvý kompaktný transport Židov, ktorý prišiel do tábora Auschwitz - to bol transport mladých slovenských dievčat z východného Slovenska," prezradil vedúci Múzea holokaustu v Seredi.

Tábor v Seredi začali budovať v roku 1938 pre potreby česko-slovenskej armády. Zmenou režimu však prišli na to, že je to dobré miesto pre vybudovanie koncentračného strediska. "1200 ľudí, tak to bola kapacita tábora. V septembri 1944 však evidujeme aj 6000 väzňov v tomto tábore," skonštatoval Korčok.

"Po vojne sa konkrétne stavby tohto tábora zachovali kvôli tomu, že neskôr slúžili pre potreby Československej a Slovenskej republiky. V roku 2009 boli vyhlásení za nadbytočný majetok a previedli sa pod Ministerstvo kultúry SR, kedy Múzeum židovskej kultúry v Bratislave dostalo za úlohu vybudovať Múzeum holokaustu v Seredi. Vtedy sa začala písať história, ale brány múzea sa otvorili 26. januára 2016. Odvtedy tam máme aj vzdelávacie stredisko, lebo pre nás je vzdelávanie veľmi dôležité," zhodnotil Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy