Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medici kritizujú návrh Smeru, podľa ktorého by museli štátu zaplatiť školné, ak do desiatich rokov opustia krajinu
Zdielať na

Medici kritizujú návrh Smeru, podľa ktorého by museli štátu zaplatiť školné, ak do desiatich rokov opustia krajinu

BRATISLAVA / Predseda Smeru-SD Robert Fico počas víkendu predstavil plán, ako zabrániť úbytku lekárov. Svoj nápad povýšil na jednu z troch priorít po voľbách. Narazil však na odpor. Zo strany medikov aj lekárskej obce. Fico chce, aby absolvent medicíny, ktorý do desiatich rokov po ukončení štúdia odíde pracovať do zahraničia, zaplatil štátu 55-tisíc eur. Medici už napísali otvorený list, v ktorom ho vyzývajú k diskusii a hľadaniu riešení.

Od straníkov si za rečníckym pultom vyslúžil za svoj nápad potlesk, to však nemožno povedať o tých, ktorých sa bytostne dotýka. "S účinnosťou od roku 2020, ak budeme vo vláde. Máte dve možnosti, buď po skončení školy dostanete šek na 55 tisíc eur a môžte ísť, kde chcete. Alebo odpracujete 10 rokov na Slovensku a potom môžte ísť, kde chcete," uviedol na sneme strany predseda Robert Fico. 

V otvorenom liste medici Roberta Fica vyzývajú k diskusii. Jeho návrh odmietajú . A rovnako rázne nie Ficovmu návrhu hovoria aj lekári z praxe. "Je to absurdné a povedal by som až protiústavné, ale hlavne nepodstatné pri tých problémoch, aké sú. Inde treba hľadať riešenia," uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. 

Líder Smeru-SD by vraj mal byť hlavne lepšie informovaný o fungovaní a presných počtoch slovenských študentov na našich lekárskych univerzitách. "Žiaľ, tie financie sú nedostatočné a lekárske fakulty sú nútené prijímať čo najviac lekárov zo zahraničia, ktorí sú samoplatcovia a z týchto poplatkov potom vykrývajú štúdium slovenských lekárov. Až 60 percent štúdia slovenských lekárov je financované z poplatkov zahraničných študentov. Ak k tomu prirátame eurofondy, tak potom väčšina štúdia Slovákov je financovaná zo zahraničia," povedal Peter Visolajský, predseda LOZ. 

 Aj lídri strany SaS v minulosti prišli s podobným návrhom pokutovať študentov medicíny ktorý odidu za prácou do zahraničia ak sa do piatich rokov sa nevrátia. Dnes však hovoria o chybe a mylnom riešení.

"Aj my sme to navrhovali ale inak. My sme chceli, aby mali virtuálny účet lebo to vzdelanie zas má hodnotu, to je fakt, ale aby išli von ak chcú naučili sa niečo a vrátili sa. To sme chceli. ale uvedomujeme si slobodu pohybu," uviedla poslankyňa Cigániková (SaS). 

"Už dnes v ČR na českých lekárskych fakultách študuje okolo 2 500, 2 600 slovenských študentov, ktorí budú lekármi, veľká väčšina z nich zostane pracovať v Českej republike," informoval Visolajský. 

"Vieme že nám do 2024 bude chýbať cez 3 tisíc lekárov. Musíme s tým niečo robiť," prízvukuje Fico. 

Medici pre predsedu smeru majú aj odkaz. "Nech s tým prestane, lebo budeme protestovať a keď s tým začneme, budú o nás vedieť," vravia študenti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy