Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda pritvrdila. Niektoré čierne stavby na Domaši zrejme zmiznú
Zdielať na

Vláda pritvrdila. Niektoré čierne stavby na Domaši zrejme zmiznú

DOMAŠA / Niektoré čierne stavby na Domaši zrejme zmiznú. Vláda pritvrdila a tie ktoré sú takzvané hnuteľné ako napríklad karavany odporúča vodohospodárom odtiahnuť. Premiér v minulosti ostro kritizoval aj nelegálne chaty, ktoré tam vyrástli a vláda je pripravená ich likvidáciu aj financovať. Starostovia ale majú obavy, či sa bude niečo búrať. Často to totiž zlyháva na tom, že sa vlastníci čiernych stavieb zatajujú.

V katastrálnej mape ide síce o prázdne územie, no v realite je zastavané rôznymi príbytkami, ktoré sú dokonca aj provizórne oplotené a ozdobené rôznymi latrínami. Presne tak to vyzerá v Turanoch nad Ondavou. Vláda koncom roka odsúhlasila plán na odstraňovanie týchto objektov. Tie, ktoré sú stavbami má vodohospodársky podnik riešiť cez stavebné úrady, no podľa starostu Turian nad Ondavou sa len vrátia k pôvodným neúspešným postupom. 

"Výsledkom tejto súčinnosti by malo byť vydanie rozhodnutia, ktorým príslušný stavebný úrad nariadi vlastníkovi nepovolenej stavby odstránenie, resp. jej dodatočné povolenie," uviedol hovorca SVP, š.p. Marián Bocák. Jedna z chatárok tvrdí, že štát ide teraz riešiť situáciu, pritom oni riešenie ponúkali pred rokmi. Na vodohospodárov sa obrátili listom o prenájom pozemku. "Máme tam maringotku a snažili sme sa legalizovať ju v roku 2009, ale nám proste neodpísali vôbec nič," povedala majiteľka jedného z karavanov. "Nebudeme brať ohľad ani na to, že sa nám bude niekto vyhrážať, že ak zvalíme čiernu stavbu, ktorá tam ani nemá tam, čo robiť, že ešte bude nás obviňovať, že tam mal nejaký cenný majetok," skonštatoval predseda vlády Peter Pellegrini.

Ako to bude so stavbami zatiaľ nevedno. No karavanom a im podobným objektom zrejme odzvonilo. Voči nelegálnym objektom v podobe hnuteľných vecí sa štát plánuje zachovať podľa občianskeho zákonníka ako k opustenej veci. Karavány a im podobné príbytky plánujú odtiahnuť. "Nelegálne objekty budú po dobu jedného roka uskladnené na vopred určenom pozemku. Po tomto termíne prepadnú štátu, resp. budú zlikvidované," zhodnotil hovorca SVP, š.p. Marián Bocák. 

S čiernymi stavbami roky bojovali aj v obci Kvakovce (okres Vranov nad Topľou). Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy