Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nebezpečný ľad na kamiónoch je hrozbou pre autá aj chodcov. NDS zvažuje tieto opatrenia
Zdielať na

Nebezpečný ľad na kamiónoch je hrozbou pre autá aj chodcov. NDS zvažuje tieto opatrenia

BRATISLAVA / Podľa zákona sme povinní pred jazdou očistiť auto od ľadu a snehu. To isté platí aj o kamiónoch. Tie dokonca môžu ohrozovať nielen vodičov iných áut, ale aj chodcov. Najväčším problémom a hrozbou sú padajúce kusy ľadu z návesov.

​Padajúce kusy ľadu môžeme vidieť popadané v zákrutách miest či na iných cestách a diaľniciach. V horšom prípade nás môžu zraniť a spôsobiť dopravnú nehodu. Len minulý rok dopadol podobne vodič, ktorému kus ľadu rozbil čelné sklo až nakoniec skončil s úrazom hlavy. Takejto nepríjemnej situácii by sme sa ale mohli vyhnúť, ak by si vodiči pred cestou kamióny očistili. No podľa dopravcov a vodičov to nie je také jednoduché a nie všetci majú na to ideálne podmienky.

​Hoci majú niektorí kamionisti rebrík je podľa dopravcov v takej výške ručné čistenie nebezpečné, obzvlášť v zime a šmykľavom prostredí. V zahraničí je preto už bežné, že sú na odpočívadlách dostupné nastaviteľné rampy, ktoré sneh a ľad automatický odstránia. Niečo podobné by malo byť čoskoro aj u nás. "NDS plánuje v roku 2020 vybudovať čistiace zariadenia na odstraňovanie snehu a ľadu z kamiónov na štyroch odpočívadlách. Avšak povinnosťou každého motoristu je pred jazdou odstrániť z vozidla ľad a sneh," uviedla hovorkyňa NDS Michaela  Michalová.


Diaľničná spoločnosť v tejto veci rokovala aj s políciou. Aktuálne uvažujú, že práve dve zo štyroch odpočívadiel vybavených takýmto zariadením budú v Štrbe a v Levoči. Podľa dopravcov ale toto riešenie nie je efektívne. "Treba povedať, že ak nebude na každom jednom parkovisku umiestnené zariadenie, ktoré dostane sneh automaticky z návesov nie je možné, aby vodiči bezpečným spôsobom pri súčasnej infraštruktúre zabezpečili toto očistenie," povedal viceprezident združenia ČESMAD Slovakia Pavol Piešťanský.

Keďže kamióny jazdia do cieľa aj niekoľko dní, očistiť by ich bolo potrebné aj každé ráno, teda v závislosti od počasia. Podľa dopravcov, ale ani automatické zariadenie nemusí odstrániť všetky kusy ľadu, ak ide o plachtový náves, na ktorom vznikajú preliačiny. "Podľa mňa pripadá do úvahy skôr nejaké chemické rozpúšťanie ako aj na vozovkách," dodal Piešťanský. "Vodič vozidla, a to tak osobného ako aj nákladného, je povinný pred jazdou odstrániť z vozidla kusy ľadu a snehu, ktoré by sa mohli počas jazdy uvoľniť," vyjadrila sa hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. V opačnom prípade im hrozí pokuta vo výške 50 až 100 eur, prípadne ak dôjde k úrazu môže ísť o trestný čin.

Nespokojní dopravcovia zablokovali hlavný ťah cez Ružomberok. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy