Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Autodopravcovia svoj štrajk nateraz ukončili. Premiér Pellegrini im dal sľuby
Zdielať na

Autodopravcovia svoj štrajk nateraz ukončili. Premiér Pellegrini im dal sľuby

BRATISLAVA / Autodopravcovia aj v pondelok, siedmy deň, pokračovali v štrajku. Blokovali viaceré hraničné priechody, čo výrazne komplikovalo kamiónovú dopravu. Na štrajk cez víkend reagoval aj premiér Pellegrini, ktorý ich vyzval, aby prišli rokovať a nekomplikovali dopravnú situáciu. Po pondelňajšom rokovaní premiéra s ministrami a policajným prezidentom ale prišlo k zhode s autodopravcami. Svoj štrajk tak vďaka sľubom Pellegriniho nateraz ukončia.

Autodopravcovia končia svoj štrajk. S premiérom Petrom Pellegrinim sa po jeho rokovaní s ministrami financií, hospodárstva, dopravy a vnútra, a policajným prezidentom, ktoré začalo ráno na Úrade vlády SR, dohodli.

Premiér im sľúbil úpravu systému poskytovania zliav na mýto pre slovenských autodopravcov, ponúkol im pracovať na nových podmienkach výberu mýta, prisľúbil nachystať systém na zníženie dane z motorových vozidiel. Medzi UNAS, ČESMAD a vládou tak došlo po siedmych dňoch štrajku k zhode. 

Sľuby a možnosti, ktoré premiér autodopravcom ponúkol, vie podľa jeho slov vláda schváliť do dvoch týždňov. Pellegrini tiež avizoval, že sa s autodopravcami dohodli na znížení sadzieb tak, aby bolo Slovensko konkurencieschopné v rámci krajín V4.

Autodopravcovia počas dňa zareagovali na premiérovu výzvu, ktorú autodopravcom odkázal cez víkend. Ich štrajk totiž pocítil na vlastnej koži, keď cestoval do Liptovského Mikuláša. Musel totiž zvoliť inú trasu, a tak napokon meškal. Štrajkujúci ako odozvu na jeho výzvu v pondelok na dve hodiny upustili od blokád ciest, no zároveň avizovali, aby sa v každom meste, každý motorista pridal o piatej poobede na spanilú jazdu. Niečo po šiestej hodine večer ale došlo k dohode.

Obmedzenia na cestách

Kamionisti obsadili v nedeľu o desiatej večer hraničný priechod s Maďarskom - Kráľ v Rimavskosobotskom okrese. Situáciu na mieste monitorovala polícia. V štrajku pokračovali aj v pondelok. Hraničné priechody Svrčinovec a Trstená boli pre osobnú dopravu prejazdné v oboch smeroch, kamionisti tu ale stáli.  súvislosti so štrajkom autodopravcov monitorovala polícia situáciu aj na hraničných priechodoch v Banskobystrickom kraji. Na Šiatorskej Bukovinke bolo podľa informácií polície odstavených 40 kamiónov v jednom pruhu. 

Kamióny stáli aj na priechode Slovenské Ďarmoty, kde cestu blokovali aj v počas minulého týždňa. Podľa českého portálu Národného dopravného informačného centra boli pre nákladné autá nad 3,5 tony neprejazdné priechody Brodské-Břeclav na diaľnici D2, Holíč- Hodonín a Skalica-Sudomeřice. 

 V Bratislavskom kraji na hraničnom priechode Čunovo - Rajka bola blokovaná nákladná doprava, osobné autá jazdili bez obmedzení. "Hraničný priechod Brodské je prejazdný, rovnako aj Rožňavská ulica v Bratislave. Cesty v Trnavskom kraji sú bez obmedzení," informovala polícia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy