Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mestskí policajti majú o kompetenciu naviac. Posvietiť si môžu nielen na taxikárov
Zdielať na

Mestskí policajti majú o kompetenciu naviac. Posvietiť si môžu nielen na taxikárov

HANDLOVÁ / Už viac ako mesiac, vďaka novele cestného zákona a zákona o obecnej polícii, majú práve obecní policajti viac kompetencií. Odteraz už môžu napríklad zastavovať vozidlá a nielen kontrolovať správne parkovanie, môžu tiež kontrolovať licencie taxikárov, či prehľadávať zadržané osoby.

Mestskí policajti rozšírenie kompetencií vítajú. Podľa nich im výrazne pomôžu najmä v teréne. Doteraz mali podľa ich slov v mnohých veciach zviazané ruky. Od decembra to ale neplatí. "Nám pribudla kompetencia dokumentovať obrazovými záznamami, toto môže chrániť samotných policajtov," vyjadril sa Marcel Jánošík, náčelník MsP Handlová. Každý zákrok si teda môžu natočiť a záznam bude slúžiť aj ako dôkaz. Riešiť môžu aj dopravné priestupky spáchané závažnejším spôsobom. "Vodič, ktorý nerešpektuje signalizačné zariadenie na železnici, môžeme mu dať pokutu až do výšky 150 eur," informovala  Lucia Chudá, MsP Handlová. 

Pokutu do tejto výšky môžu dať aj vodičovi, ktorý neoprávnene zaparkuje na vyhradenom parkovisku pre zdravotne ťažko postihnutých. Kontrolovať budú aj taxikárov. Vodiči teda musia rátať s tým, že mestskí policajti ich budú zastavovať častejšie. Muži zákona však jedným dychom dodávajú, že pokuty vyberať za každú cenu neplánujú. "Neznamená, že budeme naháňať pokuty. Cieľom je pôsobiť preventívne a nie represívne," dodal Jánošík, náčelník MsP Handlová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy