Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ján (44) pri návšteve zubára zažil šok. Na zubnú náhradu si má počkať do augusta 2021
Zdielať na

Ján (44) pri návšteve zubára zažil šok. Na zubnú náhradu si má počkať do augusta 2021

BRATISLAVA / Ján z Trnavy má 44 rokov. Pre paradentózu postupne stratil zuby, má len tri. Dlho bojoval so strachom zo zubára a keď sa tam napokon vybral, zažil šok. Lekárka otvorila zošiť a ukázala zoznam čakateľov na zubnú náhradu. Najbližší termín pre Jána je august 2021. Čo je o rok a šesť mesiacov. Vraj pre nedostatok zubných technikov.

Absurdné až nočná mora. Tak hodnotí 44-ročný Ján návštevu u svojej zubnej lekárky. "Tak mám problémový chrup chcel som snímateľnú zubnú náhradu a lekárka otvorila zošit, a povedala, že ona mi tie zbytkové zuby vytrhá, ďasná ošetrí ale na protézu budem čakať do augusta 2021," opísal situáciu Ján. 

Ošetrujúca zubná lekárka Jána čerpá do konca januára dovolenku, a tak sme ju osloviť nemohli. Na údajný nedostatok zubných technikov sme sa ale opýtali samotnej prezidentky Slovenskej komory zubných technikov. "Nemyslím si, že technikov je málo. Je nás cez 1 100 čo stačí a možno cez sviatky bolo viac roboty ale teraz sme radi za robotu," vyjadrila sa Hana Dohálová. Rovnako termín cez rok a pol u snímateľnej zubnej náhrady zaskočil prezidenta komory zubných lekárov. "Taký termín to je teda už fakt moc. Je faktom, že päťkrát ten pacient musí prísť k zubárovi, aby mu zubnú náhradu doladil, ale to trvá tak 4 až 6 týždňov," uviedol Igor Moravčík. prezident SKZL.

A že by lekárka vytvárala zoznam pacientov z dôvodu, že je limitovaná počtom hradených výkonov poisťovňou na mesiac, rovnako vylúčil. "Nie, pracujeme v bezlimitnom prostredí. VŠZP aj Dôvera hradí 90 percent a Union je úplne bezlimitný. Možno len malá časť zubárov 5,6 percent má ešte limity od poisťovne," poznamenal Moravčík. prezident SKZL. "Prezidentka zubných technikov ako aj prezident zubných lekárov odporúčajú Jánovi jediné. "Je slobodná voľba lekárov, takže nech ju zmení."

Problémy sú aj s pohotovostnými lekárňami, je ich menej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy