Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Začali rozpredávať zbrane Ladislava Bašternáka
Zdielať na

FOTO: Začali rozpredávať zbrane Ladislava Bašternáka

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Po viac ako siedmich mesiacoch, kedy sa nič nedialo s majetkom Ladislava Bašternáka, nastal posun. Konkurzná správkyňa začala rozpredávať jeho majetok. V súčasnosti sú na predaj jeho zbrane.

O rozpredávaní zbraní ako prvý informoval portál sme.sk. Ďalej dodáva, že znalecká hodnota pätnástich zbraní je 22 599 eur. Sú medzi nimi guľovnice, pištole či revolvery. 

​Zbraňou s najvyššou súpisovou hodnotou je opakovacia guľovnica za 3 800 eur. Zbraňou s najnižšou hodnotou je minirevolver v hodnote 150 eur. 

Záujemcovia o zbrane môžu správkyni posielať cenové ponuky spolu s kópiou zbrojného preukazu. Najvýhodnejšia ponuka bude tá s najvyššou cenou. Cena nesmie byť nižšia ako je súpisová hodnota konkrétnej zbrane. 

Každý záujemcia je oprávnený podať len jednu ponuku. V prípade viacerých ponúk od jedného záujemcu sa bude prihliadať len na jeho návrh s najvyššou cenovou ponukou. 

"Otváranie obálok sa uskutoční v kancelárii správcu do 10 dní po uplynutí lehoty na predkladanie ponúk. Za najvhodnejšiu ponuku sa bude považovať ponuka na uzatvorenie kúpnej zmluvy s najvyššou cenovou ponukou, pričom ponuková cena nesmie byť nižšia ako je súpisová hodnota tej ktorej hnuteľnej veci. V prípade zhodne ponúkanej najvyššej ceny od viacerých záujemcov, správca vyžrebuje záujemcu, ktorého ponuka sa bude považovať za najvhodnejšiu," uvádza správkyňa na stránke registru úpadcov. 

reigster úpadcov

V októbri správkyňa konkurz Lenka Ivanová zverejnila v registri úpadcov zoznam pohľadávok. Podľa zverejneného dokumentu sú veriteľmi Bašternákov sused Milan Kňažko, Slovenská sporiteľňa a Sociálna poisťovňa. V prípade Milana Kňažka a Sociálnej poisťovne boli prihlášky do konkurzu vzaté späť v celom rozsahu, keďže pohľadávky boli uspokojené. 

Ivanová súpis zverejnila po kritike zo strany ministerstva spravodlivosti. Správcovia, ktorí si nevedia poradiť so zákonom, by nemali figurovať v dôležitých konaniach, uviedlo v októbri ministerstvo. Ministerstvo v stanovisku priblížilo správkyni rozsah zákona, na základe ktorého má konať. Bašternáka odsúdil Okresný súd v Bratislave ešte minulý kalendárny rok, pričom rozsudok následne po odvolaní podnikateľa potvrdil aj krajský súd. Navyše rozhodol, že podnikateľovi prepadne majetok. "Na základe medializovaných informácií, že správkyňa v prípade prepadnutia majetku Ladislava Bašternáka požiada Ministerstvo spravodlivosti SR o spresnenie zákona, uvádzame nasledovné. Ak správca, respektíve správkyňa nedokáže postupovať odborne podľa zákona a je to nad jej, alebo jeho sily, mal by okamžite odmietnuť výkon správcovskej činnosti, respektíve požiadať súd o odvolanie z funkcie v príslušnom konaní," uviedlo v októbri ministerstvo.

Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL - 202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL - 202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si v súčasnosti odpykáva trest vo väznici s najmenším stupňom stráženia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy