Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počasie cez víkend bude premenlivé. Rána ale zostanú mrazivé
Zdielať na

Počasie cez víkend bude premenlivé. Rána ale zostanú mrazivé

BRATISLAVA / Na našom území pokračuje inverzný charakter počasia. Najvyššia teplota v piatok dosahovala v Tatrách, tam až 7°C. V nížinách sme mali hmly alebo nízku oblačnosť a mali sme aj lokality s maximálnou teplotou iba na 0°C či slabučko, pár desatiniek nad. Lokality, kde v nížinách svietilo slnko, sme boli teplejší, do 6°C. Aký víkend nás teda čaká?

Víkendové počasie bude rozdelené na oblačnejšiu sobotu a slnečnejšiu nedeľu. V noci na sobotu cez naše územie postúpi studený front ďalej na juhovýchod. Za ním sa rozšíri výbežok vyššieho tlaku, a ten prinesie spomínanú slnečnejšiu nedeľu. 

"V noci na sobotu bude oblačno až zamračené a od severozápadu miestami dážď, mrholenie, aj mrznúce. Hranica sneženia nad ránom poklesne na asi 800 m. Do rána bude teplota v intervale od 0 do -6°C. Cez deň bude prevládať premenlivá, na severe a východe prevažne veľká oblačnosť a tu miestami prehánky, od asi 600 m snehové. Zrána, pozor na hmly a ojedinelé mrholenie, ktoré môže namŕzať," povedala meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia TV JOJ. Denná teplota bude od 5 do 15°C, na juhozápade a miestami aj na východe až do 9°C. Zafúka severozápadný vietor do 30 km/h. 

Nedeľa bude vo vysokom tlaku, čo znamená slnečný charakter počasia so studeným ránom. "Do rána poklesne teplota na -2 až -7, na severe a v dolinách a kotlinách od -7 do -12°C. Zrána sa vytvoria miestami hmly, ktoré ojedinele vydržia až do popoludňajších hodín. Denná maximálna teplota dosiahne od 2 do 7°C, na miestach s hmlou okolo 0°C," pokračovala Miriam. 
V ďalších dňoch po okraji vysokého tlaku vzduchu k nám opäť bude prúdiť od západu teplý vzduch. "To znamená, že postupne bude pribúdať lokalít s hmlami, ktoré v nižších polohách vydržia až po celý deň. Slnko bude prevládať na horách, v nížinách ho postupne bude menej a menej," pokračovala ďalej Miriam. 
Denná teplota bude vyššia ako je januárový štandard. Zväčša od -1 do 5, na miestach so slnečnou oblohou až do 8 °C. Hory budú v sobotu oblačné, postupne so snežením a teplotou vo výške 1500 m okolo -3°C. Spadnúť môže za celý deň 3-8 cm snehu. "V ďalších dňoch sa ale sneh na horách bude topiť, očakávame totiž prílev teplého vzduchu vo vyšších vrstvách atmosféry a ten nebude priať ani zasnežovaniu," dodala meteorologička Miriam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy