Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vtáčia chrípka dorazila na Slovensko. Ministerstvo vyzýva chovateľov
Zdielať na

Vtáčia chrípka dorazila na Slovensko. Ministerstvo vyzýva chovateľov

NITRA / Vtáčia chrípka už dorazila aj na Slovensko. Potvrdil to rezort pôdohospodárstva, ktorý zároveň vyzýva chovateľov k obozretnosti. Nákaza bola diagnostikovaná v drobnochove hydiny v obci Zbehy, okres Nitra. Chovatelia musia podozrivé prípady okamžite hlásiť veterinárnej správe.

Vtáčia chrípka je infekčné ochorenie vyskytujúce sa hlavne u kury domácej, moriek, kačiek, husí, perličiek, prepelíc, holubov, bažantov, jarabíc, labutí, kormoránov, čajok, hrdličiek, škorcov, drozdov, lastovičiek, vrabcov, ale aj u pštrosov či emu. Ochorenie sa môže preniesť aj na iné cicavce, hlavne ošípané.

"Slovensko opätovne čelí hrozbe, zavlečenej zo zahraničia do drobnochovu. Je nevyhnutné, aby chovatelia boli v týchto dňoch mimoriadne obozretní a podozrivé správanie zvierat, prípadne uhynuté jedince, okamžite hlásili veterinárnej správe," uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Choroba bola zistená v súkromnom chove dospelej hydiny (drobnochovateľ) – kury domácej v obci Zbehy, okres Nitra. Chovateľ nahlásil úhyn 3 kusov hydiny z celkového počtu 22 jedincov. Zvieratá sa v chove už nenachádzajú a boli zneškodnené. Následne prebehlo predbežné čistenie a dezinfekcia chovného priestoru hydiny.

Pozitívny prípad vo štvrtok diagnostikovalo Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene. Ide o vysokopatogénny subtyp H5N8, ktorý bol potvrdený koncom roka 2019 a začiatkom roka 2020 aj v susednom Poľsku.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Nitra postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, zodpovedajúcej aktuálnej európskej a slovenskej legislatívy, vykonáva epizootologické šetrenie, ktorého cieľom je zistenie zdroja nákazy. RVPS v Nitre nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy, v ochrannom pásme o polomere 3 km okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 km okolo ohniska.

Čo robiť? (v prípade chovateľov)

Agrorezort vyzýva chovateľov, aby boli mimoriadne obozretní. Nákazu je v súlade so zákonom držiteľ povinný nahlásiť. Rovnako je nevyhnutné ohlásiť podozrenie na toto ochorenie a kľúčovým pre zabránenie šírenia tejto nákazy je aj ohlásenie nájdených mŕtvych vnímavých jedincov vo voľnej prírode. Pri nájdení uhynutých vtákov je dôležité nedotýkať sa kadáveru a túto skutočnosť nahlásiť kompetentným pracovníkom.

Inšpektor veterinárnej správy vykoná obhliadku kadávera a posúdi, či uhynutý vták je vhodný na odber vzorky na testovanie. Inšpektor RVPS v prípade, že materiál je vhodný na testovanie odoberie vzorku, zabalí a zariadi dopravu na laboratórne vyšetrenie. Inšpektor rovnako zabezpečí odoslanie celého tela ako vzorky, respektíve neškodné odstránenie kadáveru na mieste alebo odvoz do kafilérie

Príznaky a prevencia vtáčej chrípky

Hlavnými klinickými príznakmi u zvierat je strata plachosti, znížená aktivita a príjem krmiva, postihnuté jedince sa zhlukujú pod tepelným zdrojom, majú našuchorené perie, nosnice častejšie kvokajú, klesá znáška. Objavujú sa aj respiračné príznaky ako sú kašeľ, kýchanie, chrapot, nadmerné slzenie, opuchy hlavy, viečok, výtok z nosových otvorov, ale aj poruchy tráviaceho a nervového systému.

Odporúčaná prevencia: V chovoch hydiny je mimoriadne dôležité zabrániť priamemu a nepriamemu kontaktu voľne žijúcich vtákov, zvlášť vodného vtáctva s hydinou; zabezpečiť prísne oddelenie vodnej hydiny od ostatnej; novo nakúpenú hydinu umiestniť do priestorov, ktoré boli vopred vyčistené a dezinfikované; hydinu vo voľnom výbehu kŕmiť a napájať v uzavretom priestore alebo pod prístreškom, ktorý dostatočne bráni prilietavaniu voľne žijúcich vtákov a zamedzuje kontakt voľne žijúcich vtákov s krmivom a vodou určenou pre hydinu; bezodkladne oznamovať príslušnému orgánu veterinárnej správy akékoľvek klinické príznaky vtáčej chrípky u hydiny či zákaz chov hydiny u zamestnancov registrovaných fariem v domových hospodárstvach.

U ľudí je dôležité pri nájdení uhynutých vtákov nedotýkať sa kadáveru, správne používať osobné ochranné pomôcky, dodržiavať hygienické návyky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy