Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ako sme na tom s pohotovostnými lekárňami
Zdielať na

Ako sme na tom s pohotovostnými lekárňami

BRATISLAVA / Možno ste zmeny ešte nepostrehli, ale otváracie hodiny mnohých pohotovostných lekárni sa od januára výrazne skrátili. Sú mestá, kde teraz po 20. hodine otvorenú lekáreň nenájdete. Na druhej strane sú aj mestá, kde sú lekárne otvorené nonstop. My sme hľadali spôsob, ako sa v nových pohotovostných časoch lekární správne zorientovať.

"Je na dohode Slovenskej lekárnickej komory, samosprávneho kraja a lekárne, do akej hodiny a na akom mieste bude lekáreň otvorená," hovorí Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory dodáva: "Budeme mať pohotovostné lekárne v tých väčších mestách dostupné do 22. hodiny, v tých menších mestách do 21. hodiny, respektíve do 20. hodiny."

K zmene legislatívy od januára dochádza z dôvodu, že v mnohých mestách v nočných hodinách lekárne zívali prázdnotou a štát lekárnikom za nočné pohotovostné služby nič neprispieva.

"Štát sa rozhodol, že lekárenská pohotovostná služba ako jediná z pohotovostných služieb nebude nijakým spôsobom financovaná," hovorí Ondrej Sukeľ.

Ako ale zistiť ktorá lekáreň má v daný deň pohotovostnú službu?

"Od 1.1.2020 zverejňujeme rozpisy lekárenskej pohotovosti najmenej 1 mesiac dopredu na obdobie najmenej 3 mesiace," vysvetľuje Lucia Forman, hovorkyňa BSK.

Stačí teda kliknúť na webovú stránku samosprávnych krajov, kde je podrobný prehľad. Tak napríklad trnavský kraj, mestá Dunajská Streda či Hlohovec majú lekárne otvorené len do dvadsiatej hodiny. V Košiciach zas nájdete viacero lekární, ktoré sú otvorené nonstop. V Banskej Bystrici sú otváracie hodiny rôzne. V Spišskej Novej Vsi sú lekárne otvorené jednotne do 20 hodiny. Pýtali sme sa ľudí v uliciach mesta v Bratislave aj v Humennom, či vedia, kde informácie o pohotovostných lekárňach hľadať.

Iné lekárne, ktoré majú kratšie otváracie hodiny, by mali mať na dverách oznam o pohotovostných lekárňach.

Lucia Forman dodáva: "Lekárne sú povinné zverejniť rozpis - zoznam lekární zabezpečujúcich lekárenskú pohotovosť - na dverách pri vstupe do lekárne a táto informácia je dostupná aj v ambulanciách pohotovostných služieb."

Keď vo večerných súrne zháňate lieky, asi sa Vám to tak nezdá, no viaceré pohotovostné lekárne boli dlhodobo nevyužívané:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy