Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po rokoch sa výrazne zvýši rodičovský príspevok. Ako sa k nemu dostať?
Zdielať na

Po rokoch sa výrazne zvýši rodičovský príspevok. Ako sa k nemu dostať?

BRATISLAVA / Po rokoch sa výrazne zvýši rodičovský príspevok. Pre pracujúcich rodičov na 370 eur. Práve toto zvýšenie môže spôsobiť, že enormne klesne záujem o príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý je maximálne 280 eur. Ten čerpáme z európskeho fondu. Ústredie práce potvrdzuje, že eviduje záujem a otázky rodičov, ako môžu prejsť späť na rodičovský príspevok.

Ku koncu novembra rodičovský príspevok poberalo takmer 139 tisíc rodičov, po jeho rapídnom zvýšení sa dá ale predpokladať, že od januára tento počet výrazne stúpne. "Pre pracujúcich rodičov o 150 eur na 370 eur a pre nepracujúcich o 50 eur na 270 eur," vraví poslanec NR SR Erik Tomáš (Smer-SD).

Po prvýkrát sa suma rodičovského príspevku dostáva nad sumu príspevku na starostlivosť, ktorú poberá necelých 3000 rodičov. "Ak má klient záujem o zmenu poberania príspevku na starostlivosť dieťaťa za rodičovský príspevok, musí na úrade požiadať o odňatie príspevku na starostlivosť o dieťa a zároveň požiadať o rodičovský príspevok," vysvetlila Mária Hrehová z ústredia práce. 

Ak teda od januára chcete prejsť na rodičovský príspevok, ústredie práce navštívte do konca januára.  Pre rodičov je o rodičovský príspevok záujem. Presné čísla zatiaľ na ústredí nemajú. "Zmeny sa prejavia v štatistikách v januári, informácie ústredie zverejní vo februári," dodala Hrehová. 

Rodičia, ktorí už poberajú rodičovský príspevok nemusia robiť nič, zvýšená suma im automaticky nabehne na účet vo februári. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy