Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ochranári v Tatrách vyzývajú návštevníkov: Ohňostroj, prosím, nie!
Zdielať na

Ochranári v Tatrách vyzývajú návštevníkov: Ohňostroj, prosím, nie!

VYSOKÉ TATRY / "Ohňostroje prosím nie" To je názov výzvy, ktorú adresovali všetkým obyvateľom a návštevníkom Vysokých Tatier. Cieľom je ochrániť zvieratá pred následkami pyrotechniky. S iniciatívou prišli ochranári a podporilo ju aj vedenie mesta.

Zatiaľ čo pre mnohých ľudí ide o nádherne svetelne divadlo, pre zvieratá ale hotové peklo. Netýka sa to len domácich zvierat. "Divé zvieratá majú omnoho lepší sluch, čuch a aj zrak, ako človek. Panicky utekajú, schovávajú sa, vtáctvo sa môže usmrtiť nárazom ak je splašené," vysvetľuje riaditeľ správy TANAP-u Pavol Majko. 

Ochranári preto spravili kreslený plagát, ktorého odkaz je vážny: Ohňostroje, prosím, nie! "Aby konečne návštevníci pochopili, že ohňostroj znamená stres," dodal Majko. 

Do výzvy sa ihneď zapojilo aj mesto Vysoké Tatry. Plagátiky navrhlo distribuovať v dvoch jazykoch prostredníctvom mestskej polície na verejné miesta, ubytovaniach a stravovacích zariadeniach. "Jediný hluk by mal byť asi z otvorenia šampanského na Silvestra," myslí si aj primátor mesta Ján Mokoš. 

Nejde však len o milú prosbu, netreba zabúdať na to, že stále platí zákon o ochrane prírody. Ten zakazuje používanie pyrotechniky v národných parkoch. "Je povinnosťou nás každého sa riadiť týmto zákonom," dodal Mokoš. Na jeho dodržiavanie budú dohliadať silové zložky aj ochranári. "Bude sa to fotiť aj z Podhoria a následne týchto priestupcov budeme odstupovať na Inšpekciu životného prostredia," upozornil Majko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy