Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vražda Jána Kuciaka: V januári sa začne najočakávanejší proces novodobej histórie. Prokurátor dúfa, že sa skončí v roku 2020
Zdielať na

Vražda Jána Kuciaka: V januári sa začne najočakávanejší proces novodobej histórie. Prokurátor dúfa, že sa skončí v roku 2020

BRATISLAVA / Štyria obžalovaní, 93 stranová obžaloba a 25 tisíc stranový vyšetrovací spis. Špecializovaný trestný súd v Pezinku v januári otvorí najočakávanejší súdny proces v novodobej histórii Slovenska. A to v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Po tom, čo súd prijal obžalobu, vytýčil zatiaľ deväť pojednávacích dní. V Pezinku sa Marián Kočner a ďalší postavia pred súd 13. januára. V prípade dokázania viny im hrozí trest 25 rokov alebo doživotie. Prokuratúra verí v ukončenie prípadu , ktorý vyústil v pád trojnásobného premiéra Roberta Fica, ešte v budúcom roku.

V júni 2018 zobrali Mariána Kočnera do väzby za kauzu Zmenky. Spolu s Alenou Zsuzovou, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom je obžalovaný aj z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V prípade dokázania viny mu hrozí, že sa už na slobodu nikdy nedostane.

Kočner mal byť strojcom popravy investigatívneho novinára. Predbežné prejednanie obžaloby sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení. Zbor väzenskej a justičnej stráže uviedol, že ich vykonávajú pre mimoriadnu závažnosť prípadu. Bližšie sa k ním však vyjadrovať nechceli. "Bezpečnostné opatrenia sa realizujú aj počas samostatného pojednávania za účelom zaistenia bezpečnosti všetkých zainteresovaných účastníkov," uviedla hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. 

"Pamätám si mimoriadne bezpečnostné opatrenia v tých závažných prípadoch organizovaného zločinu, ale pokiaľ ide o niektoré tie prostriedky, ktoré boli použité v danom prípade, tak s takým som sa vo svojej praxi nestretla," uviedla advokátka a bývalá prokurátorka Eva Mišíková. 

Súd na predbežnom prejednaní obžaloby vytýčil aj termíny pojednávani. Súd vytýčil zatiaľ deväť termínov - 13.,14.,15.,20.,21.,22. januára a 3.,4. a 6. februára. V tieto dni sa bude snažiť prokuratúra dokázaťdokázať, že za popravou stáli práve títo ľudia. Strany sporu prízvukujú, že súdu sa obžalovaní, ktorým hrozí výnimočný trest, musia účastniť osobne. "Na úvod hlavného pojednávania musia byť všetci obžalovaní," uviedol obhajca rodiny Jána Kuciaka, Daniel Lipšic. 

"Musia sa sami rozhodnúť, či chcú byť pri ďalších konaniach, ale musia byť v tom úvodnom štádiu, aby dali vyhlásenie, či chcú dohodu o vine a treste, prípadne, či chcú urobiť vyhlásenie o vine. Čiže tam ten trestný poriadok zaväzuje k tomu, aby týchto obvinených dostal na súd, aby tieto vyjadrenia dali. To nemôžu za nich urobiť ich obhajcovia," tvrdí prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR.

"Oboznámime sa s rozsahom dokazovania, pripravíme sa na hlavné pojednávanie. Budeme dokazovať veľmi aktívne," uviedol obhajca Mariana Kočnera, Marek Para.  

Mišíková tiež dodáva, že v prípade kolúznej väzby, ktorú má Kočner, nie je možné, aby komunikoval s ďalšími obžalovanými. A to ani na pojednávaní, ktorého sa minimálne zo začiatku budú spoločne zúčastňovať. "Počas pojednávania nie je možná komunikácia medzi obvinenými," dodala Mišíková. 

V dome vo Veľkej Mači vlani vo februári popravili dvojicu mladých snúbencov. Miestni na túto tragédiu nezabúdajú a veria, že tí, ktorí to spôsobili, budú aj potrestaní. "Drvivá väčšina obce alebo každý to považuje za pozitívny signál, že sa to vyšetrilo," uviedol starosta Veľkej Mače, Štefan Lancz.

"Dúfam, že v priebehu budúceho roka tá vec bude skončená," hovorí prokurátor. "Pokiaľ ide o odbornosť a kvalitu tejto obžaloby, ja ju hodnotím veľmi pozitívne," dodala advokátka Eva Mišíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy