Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vývoj nezamestnanosti je pomerne stabilný. V novembri dosiahla úroveň 4,92%
Zdielať na

Vývoj nezamestnanosti je pomerne stabilný. V novembri dosiahla úroveň 4,92%

BRATISLAVA / Nezamestnanosť na Slovensku sa v novembri oproti predchádzajúcemu mesiacu zmenila len nepatrne - klesla o dve stotiny percenta. A hoci úrady ponúkajú takmer stotisíc voľných pracovných miest, Slováci ich nedokážu obsadiť. Našej ekonomike preto musia pomáhať migranti.

Aj štruktúra voľných pracovných miest zostáva v podstate rovnaká - rôzni zamestnávatelia by potrebovali najmä vyše 35 000 operátorov a montérov strojov a zariadení, takmer 22 800 kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov, a tiež 15 000 pomocných a nekvalifikovaných pracovníkov. "Sme mali k dispozícii v evidencii pre uchádzačov o zamestnanie 97 783 voľných pracovných miest," priblížil generálny riaditeľ ÚPSVaR Marián Valentovič. 

Slovensko teda nedokáže takmer stotisíc voľných miest obsadiť svojimi obyvateľmi, a tak si musíme pomáhať ekonomickými migrantmi. A nie je ich málo - na konci novembra tu pracovalo vyše 78-tisíc cudzincov. "Na Slovensku pracovalo na konci novembra 78 357 cudzincov, z toho 32 300 z krajín Európskej únie a približne 46 000 takzvaných tretích krajín mimo Európskej únie," uviedol minister práce Ján Richter (SMER-SD). 

Z nich najviac tu bolo Srbov, Vietnamcov a Ukrajincov. A práve takmer 23-tisíc našich východných susedov si zamestnávatelia podľa ministra Richtera najviac pochvaľujú. "Tí Ukrajinci, aj z hľadiska histórie, majú trošku bližšie k nám a nie sú žiadne problémy," skonštatoval. 

Stabilizáciu predpokladá aj NBS

Úlohou rezortu práve je podľa Jána Richtera aj v najbližšom období udržať mieru nezamestnanosti aspoň na súčasnej úrovni a rok 2019 by chcel v tomto ukazovateli ukončiť pod piatimi percentami. Stabilnú situáciu bez nejakých otrasov predpokladá aj Národná banka. 

"Zatiaľ nás teší, že najmä trh práce na Slovensku, priemerná mzda a aj zamestnanosť sa drží na tých úrovniach doteraz, čo sme predpokladali," zhodnotil viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. 

Z množstva údajov sú dôležité ešte dve čísla. Podľa okresov je najvyššia nezamestnanosť v Rimavskej Sobote - 15,39% a najnižšia v okrese Trenčín - iba 1,95%.

Banky odmietajú osobitý odvod. Analytik varuje, že to nakoniec aj tak zaplatia klienti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy