Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 19. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 19. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Devätnásty november 1989 bol bohatý na revolučné udalosti, ktoré spustil zásah bezpečnostných síl na Národnej triede v Prahe. Martin Huba oznámil na Malej scéne Slovenského národného divadla, že herci vstupujú do štrajku. V Umeleckej Besede v Bratislave vzniklo za účasti stoviek prítomných ľudí hnutie Verejnosť proti násiliu. Bola však nedeľa. Denná tlač teda nevyšla. Pozrite sa preto na prehľad zahraničnej tlače o zásahu v Prahe, ktorý o pár dní neskôr zverejnili noviny u nás.

Orgán ústredného výboru komunistickej strany Československo Rudé Právo píše, že v zahraničných ohlasoch na situáciu v Československu zaberajú značný priestor správy a úvahy o údajnom úmrtí študenta Šmída po zásahu bezpečnostných síl v Prahe v piatok, 17. novembra. Povzdychne si pritom, že západonemecká tlač informuje málo o smrti študentky počas policajného zásahu na demonštrácii proti neonacistom v západonemeckom meste Göttingen.

O smrti študenta v Prahe naopak píšu podľa Rudého práva na popredných miestach. Denník Bild prináša na prvej strane článok s titulkom "Praha: Mŕtvy študent - 50 tisíc v uliciach. Zmlátili a skopali ho na smrť". New York Times prináša správu od spravodajcu vo Varšave, kde už hovorí iba o správe o vražde a zverejňuje fotografiu, kde k nej malo dôjsť. Britský rozhlas a televízia informujú iba o údajnej smrti študenta. Správu prinášajú ako nepotvrdenú. O udalostiach v Prahe a údajnej smrti študenta informujú aj francúzske masovo-komunikačné prostriedky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy