Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 18. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 18. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Osemnásteho novembra 1989, čiže presne pred tridsiatimi rokmi, vtedajšia československá tlač po prvýkrát zverejnila krátku správu o tom, čo sa deň predtým stalo v Prahe. V uliciach našej metropoly sa otvorene hovorilo o brutálnom zásahu bezpečnostných síl proti študentom a šírila sa informácia o smrti jedného z nich. Divadelníci cez deň vyhlásili štrajk, ktorý mal trvať až do vyšetrenia masakry na Národnej triede. Denníky však zatiaľ písali o pokusoch zneužiť oslavy na proti-socialistické vystúpenia.

Orgán ústredného výboru komunistickej strany Československa Rudé Právo informuje o pietnom zhromaždení so sviečkami a kvetmi v Prahe pri príležitosti výročia udalostí zo sedemnásteho novembra 1939. Asi desaťtisíc účastníkov sa vydalo na Vyšehrad pripomenúť si významnú protifašistickú akciu českého ľudu. Rudé právo na záver správy jednou vetou píše, že sa objavili pokusy zneužiť zhromaždenie na protisocialistické vystúpenia.

​Podľa novín československej strany Socialistickej Svobodné slovo chceli zhromaždenie zneužiť pre svoju osobné ambície aj niektorí známi exponenti z obdobia spoločenskej krízy 1968-69. Poriadkové jednotky boli podľa Svobodného slova prinútené prijať opatrenia k zabezpečeniu pokoja a poriadku.

Denník Ústredného výboru Socialistického zväzu mládeže Mladá fronta zase v článku s titulkom Stretnutie so študentmi informuje o vyvrcholení celoslovenských osláv Medzinárodného dňa študentstva v Bratislave. Jeho predohrou bolo podľa denníka stretnutie mladých ľudí, prevažne vysokoškolákov, ktorí sa už šestnásteho novembra večer zhromaždili na Mierovom námestí.

Spoločne zaspievali štátnu hymnu, prešli k Slovenskému národnému divadlu a následne k ministerstvu školstva SSR. Tam skandovali heslá: Chceme demokratické školstvo, školské reformy a tak ďalej. S mladými ľuďmi prišiel diskutovať tajomník Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Gejza Šlapka a predstavitelia ministerstva školstva.

O čom sa písalo 17. novembra 1989: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy