Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Africký mor ošípaných je na ústupe. Definitívna porážka to ale nie je
Zdielať na

Africký mor ošípaných je na ústupe. Definitívna porážka to ale nie je

TREBIŠOV / Africký mor ošípaných na Slovensku si už vyžiadal viaceré prísne opatrenia. Aj v piatok sa v Trebišove stretla expertná skupina. Našťastie nakazených prasiat nepribúda a preto sa po dlhých mesiacoch upúšťa od tvrdých zákazov. Definitívna porážka moru to však nie je.

Kým diviaky musia poľovníci aj naďalej likvidovať, pri ošípaných dochádza k zásadnému obratu. Ľudia si už môžu kúpiť prasatá pre domáce zabíjačky aj od chovateľov v ohnisku nákazy. "Zviera je vyšetrené pred odchodom z farmy a takisto pri zabití sa odoberajú vzorky. Takže je to legitímne," uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

​Ešte väčší význam môže mať zrušenie celej infekčnej oblasti. Podmienkou je nulový výskyt moru u ošípaných, počas 3 mesiacov. Cieľ je už veľmi blízko. "Koncom novembra chceme dať požiadavku na Európsku komisiu," informoval Jozef Bíreš. "Infekčná zóna sa zmení na rizikovú a už nastúpia iné podmienky na presun zvierat a na porážanie," vysvetlil Alexander Palágyi, člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

​Odborníci varujú, že mor sa môže u ošípaných na Slovensku objaviť aj na inom mieste a vo väčšom rozsahu. Štát však na to vôbec nie je pripravený. Chýba nám komplexný systém odškodnenia. "Peniaze boli pripravené, aby sme my vedeli veľmi rýchlo reagovať, aby chovatelia nemuseli čakať," povedal Jozef Bíreš. "Musíme sa s tým naučiť žiť. Sú krajiny, ktoré majú mor desiatky rokov a s tým žijú," dodal Julián Škerlík, predseda zväzu chovateľov ošípaných. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy