Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lávka spojila Slovensko a Moravu. Vďaka nej sa skráti cesta o kilometre
Zdielať na

Lávka spojila Slovensko a Moravu. Vďaka nej sa skráti cesta o kilometre

KOPČANY / Unikátna lávka cez rieku Moravu v okrese Skalica spojila Čechov a Slovákov. Mnohým ľudia sa tým splnil veľký sen. Vďaka tejto lávke si skrátia cestu až o 17 kilometrov. A turistom či cyklistom navyše prepojil vzácne územia z Veľkej Moravy.

Táto pešia lávka nad riekou Morava spojila Česko zo Slovenskom. "Konečne po 13 rokoch sa splnil môj sen, keď si pamätám dobre, tak nikto tomu neveril, keď sme v roku 2006 robili štúdiu prepojenia," opisuje starosta obce Kopčany Dušan Dubecký. 

Lávka má dĺžku 143 metrov a rozpätie jedného kusa je jedno z najdlhších na Slovensku. Keď lávku inštalovali, potrebovali na to špeciálny žeriav z Prahy. 

"Spojnica medzi Trnavskou župou a Juhomoravským krajom je veľkým infraštruktúrnym projektom. Stal 3,8 milióna eur, kde hlavnú časť zaplatila EÚ," približuje predseda trnavského VÚC Jozef Viskupič. 

Tento most pre turistov prepojil vzácne archeologické územia z obdobia Veľkej Moravy. "Tým sa otvárajú aj veľké možnosti pre cykloturistiku. Odtiaľto 9 km nižšie je prístav Gbely Adamov na Slovensku a prístav Tvrdonice na Moravskej strane, kde sme doteraz prevážali týchto cykloturistov," poznamenal primátor mesta Gbely Jozef Hazlinger. 

VIDEO: Dramatická záchrana v Humennom. Muž chcel skočiť z mosta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy