Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vražda Jána Kuciaka: Podľa obžaloby chceli novinára pôvodne uniesť a zariadiť to tak, aby sa jeho telo nikdy nenašlo
Zdielať na

Vražda Jána Kuciaka: Podľa obžaloby chceli novinára pôvodne uniesť a zariadiť to tak, aby sa jeho telo nikdy nenašlo

BRATISLAVA / Obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej usvedčujú napríklad informácie z mobilných telefónov, fotografie aj výber peňazí z banky ako odmeny pre jej vykonávateľov. Vyplýva to z obžaloby, ktorú prokuratúra podala minulý týždeň na Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka, Tomáša Szaboá a Mariana Kočnera. Jána Kuciaka chceli pôvodne uniesť a zariadiť to tak, aby sa jeho telo nikdy nenašlo. TV JOJ má spis obžaloby k dispozícii.

K: "Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, otcovi a súrodencom."
J: "Viete, kto zaťahuje do takýchto sporov rodinu?"
Toto je známy telefonát Kočnera s Kuciakom. Podľa svedeckých výpovedí v obžalobe však Kočner poslal Kuciakovi aj smsku na Vianoce dva mesiace pred vraždou. Mali v nej byť takzvané smajlíky. Obžaloba detailne popisuje udalosti ako pred vraždou, tak aj po nej. Na Vajanského nábreží v Bratislave, kde podľa zaistených mobilov sa mali stretnúť Marián Kočner s Alenou Zsuzsovou, aby jej vyplatil dopredu dohodnutý honorár za vraždu Jána Kuciaka. 

K činu sa priznal sprostredkovateľ Zoltán Andruskó, ktorého vyčlenili na samostatné konanie. Vyšetrovatelia sa však nemusia spoliehať len na svedkov, zaobstarali množstvo vzájomnej komunikácie a ďalších dôkazov. Podľa mobilov majú aj zmapovaný pohyb jednotlivých aktérov. Podľa toho zistili, že Alena Zsuzsová Andruskóa vyplatila deň po vražde, kedy sa stretla s Kočnerom. Miroslav Marček a Tomáš Szabó mali zinkasovať po 20 tisíc eur, Andruskó 10 plus si tým vyžehlil 20-tisícový dlh za prebratú zálohu za napokon nevykonanú vraždu prokurátora Maroša Žilinku. S Kočnerom sa Zsuzsová stretla aj 26. februára, keď si vykonávatelia vypýtali doplatok, keďže vražda si získala mimoriadnu pozornosť verejnosti. Deň na to si Kočner z banky vybral 50 tisíc eur v 500-eurových bankovkách. Koľko dostali vykonávatelia, nie je presne známe.

"Dôkazná situácia je pomerne silná a je podporovaná aj dôkazmi, ktoré doposiaľ neboli zverejnené a potvrdzujú priebeh skutkového deja ako ho opisuje spolupracujúci obvinený," vyjadril sa advokát Daniel Lipšic. 

Andruskó mal strach o svoj život

Vyšetrovatelia vypočuli množstvo svedkov. Brat Mariána Kočnera Ivan napríklad uviedol, že o tom, že treba dať jedného novinára dolu, potom ešte jedného a bude pokoj, hovoril už v roku 2012. Spolupracujúci Andruskó mal podľa výpovede strach o vlastný život. V obžalobe sa objavuje aj známa prezývka Martina Glváča -  Maznák. Zo správy Europolu vyplýva, že väčšina hovorov z jedného zo zaistených mobilov bola práve s osobou uloženou ako Maznák. A to až po vražde, pričom konkrétny telefón používala najmä Zsuzsovej nelpnoletá dcéra. Polícia zdokumentovala aj sledovanie Jána Kuciaka. Fotku pred redakciou Aktualít mal zhotoviť šéf skupiny sledovateľov Peter Tóth. O Kuciakovi však nič kompromitujúce nenašli. Jeden zo skupiny Miroslav Kriak dokonca o ňom uviedol, že je slušný intelektuál.  

"Nám iné neostáva, len veriť, že sa to zdarne ukončí. Spolieham hlavne na to, ak bude odsúdený v konaní za zmenky, tak sa môže stať, že pán Kočner prehovorí," vyjadril sa pre TV JOJ Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára.  

Policajti zaistili množstvo komunikačnej techniky a nosičov. No napríklad aj rušičky, či prijímač na sledovanie policajných vysielačiek, alebo kameru v šperkovnici. Celá obžaloba je od minulého týždňa na súde. Rodiny zavraždených žiadajú aj nemajtkovú ujmu 2 milióny eur. Obžaloba má 93-strán, samotný vyšetrovací spis viac ako 25 000. Špecializovaný trestný súd v Pezinku by mohol vo veci začať pojednávať začiatkom budúceho roka. "Nechcem hovoriť, či to bude december, január alebo február. To je vec predsedníčky senátu, ale poznajúc ich prácu som presvedčený, že budú konať bez akýchkoľvek zbytočných prieťahov," dodal Lipšic. 
 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy