Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko a Česko sú medzi krajinami s najväčším nárastom HIV
Zdielať na

Slovensko a Česko sú medzi krajinami s najväčším nárastom HIV

BRATISLAVA/PRAHA / Slovensko je za roky 2010 až 2018 krajina so šiestym najväčším nárastom novo nakazených vírusom HIV. Evidujú zvýšenie o 106 percent. Predbehlo ho ale Česko so zvýšením o 128 percent.

Rebríček zverejnený portálom Politico otvárajú Filipíny (203 percent). Nasleduje Egypt (196 percent) a Madagaskar (193 percent). Na piatom mieste je Česká republika ( 128) a šieste skončilo Slovensko so 106 percentami.

Z európskych štátov v prvej desiatke krajín s najväčším nárastom HIV pozitívnych sú ešte Severnej Macedónsko s Poľskom (zhodne 88 percent) a Bulharsko (73 percent). Desiatku potom uzatvára Pakistan (57 percent).

Najväčší pokles počtu nových diagnóz v rovnakom období zaznamenali ostrovné federácie Komory (o 67 percent menej), Singapur (o 66 percent menej), Vietnam (o 64 percent menej) a Rwanda (o 61 percent menej). Do desiatky krajín s najväčším znížením počtu nových diagnóz sa z európskych krajín dostalo len Portugalsko, ktoré je na desiatom mieste s poklesom o 52 percent.

Politico však k týmto prehľadom poznamenalo, že 23 krajín monitorovaných organizáciou UNAIDS, ktorá pri OSN koordinuje celosvetový program boja proti HIV / AIDS, neposkytlo vyžiadané dáta za rok 2018. Medzi štáty, ktoré tak neurobili, sú okrem iného Rusko, India, Čína a niekoľko členov Európskej únie.

Pokiaľ ide o Rusko, HIV je tam veľkým problémom, ktorý postihol okolo jedného percenta celej populácie. Zapojenie Ruska do regionálnych štatistík tak podľa Politico ovplyvňuje celý všeobecný prehľad. Príkladom je 29 percentný nárast nových diagnóz HIV v rokoch 2010 až 2018 vo východnej Európe a strednej Ázii; ak by však zo štatistiky bolo Rusko vybraté, celý región by v danom období dosiahol štvorpercentného poklesu.

Štatistika, ktorú portál Politico zverejnil, zohľadňuje nárast počtu nových prípadov, nehodnotí ale celkové rozšírenie vírusu medzi populáciou. Na Filipínach, ktoré mali najväčší nárast nových diagnóz, je podľa prehľadu americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) z roku 2016 medzi dospelou populáciou 0,1 percenta ľudí s HIV, rovnaký podiel má aj Čierna Hora. Naopak Portugalsko, ktoré vykazuje pokles v počte nových prípadov, sa stretáva s veľkým rozšírením HIV medzi populáciou. V desaťmiliónovom Portugalsku, ktoré je s počtom obyvateľov porovnateľné s Českom, žilo v roku 2018 podľa štatistiky UNAIDS 41 000 nakazených vírusom HIV. V prepočte na dospelú populáciu vo veku 15 až 49 rokov podiel predstavoval 0,5 percenta infikovaných.

Proti vírusu HIV doteraz neexistuje liek, vedci ale registrujú najmenej dva prípady ľudí, u ktorých po transplantácii kostnej drene vírus zmizol. Odborníci vedú debatu, či títo pacienti sú skutočne vyliečení, či len funkčne vyliečení, teda v takzvanej remisii, čo je stav, kedy zmizli príznaky a prejavy ochorenia, ale nie choroba ako taká.

Pozrite si archívnu reportáž o liečbe HIV: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy