Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jankovská dočasne skončila ako sudkyňa. Rozhodol o tom senát Súdnej rady SR
Zdielať na

Jankovská dočasne skončila ako sudkyňa. Rozhodol o tom senát Súdnej rady SR

BRATISLAVA / Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská skončila ako sudkyňa. Aspoň dočasne. Dnes o tom rozhodol senát súdnej rady. Okrem toho zvolali aj sudcovskú radu na Okresnom súde Bratislava 1. Mala zaujať postoj k medializovaným kolegom. A do tretice sa rozhodli nemlčať aj prešovskí sudcovia.

"Disciplinárny senát rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudkyne do právoplatného skončenia disciplinárneho konania," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa Kancelárie súdnej rady SR.

Vyzlečte si sudcovské taláre aspoň dočasne, do vyšetrenia podozrení, odkazuje stále viac sudcov svojim medializovaným kolegom. Zverejňované informácie vrhajú zlé svetlo na ostatných sudcov, odkázali v stredu sudcovia z Prešova. "Rešpektujúc princíp prezumpcie neviny, vyzývame dotknutých sudcov, aby do vyšetrenia týchto mimoriadne závažných podozrení požiadali o prerušenie výkonu funkcie sudcu," vyhlásili. 

Minister Gál len v pondelok podal dva disciplinárne podnety a už sa v nich aj koná. V prípade Moniky Jankovskej ide o jej klamlivé výroky, že nebola v chorvátskej vile advokáta Bžána. V prípade Štefana Harabina je dôvod jeho politická angažovanosť, hoci je sudca.

Podnety už boli pridelené senátom. Na tom dnešnom rozhodovali práve o sudkyni Monike Jankovskej. 

Dvaja sudcovia Okresného súdu Bratislava 1, ktorí čelia podozreniam v súvislosti s komunikáciou s Kočnerom, v stredu dostali možnosť povedať svoj postoj kolegom na sudcovskej rade. Jankovská však nevysvetlila nič, len uviedla, že po článkoch očakáva predvolanie. "Očakávam, že budem v tejto veci zavolaná orgánmi činnými v trestnom konaní za účelom podania vyjadrenia. Naozaj ja neviem iné v tejto veci nič uviesť," povedala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy