Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ROZHOVOR: Ako vníma uniknuté nahrávky z Gorily policajný prezident Milan Lučanský?
Zdielať na

ROZHOVOR: Ako vníma uniknuté nahrávky z Gorily policajný prezident Milan Lučanský?

Už skôr avizoval rozpustenie tímu Kuciak

BRATISLAVA / Prezident policajného zboru Milan Lučanský už avizoval rozpustenie vyšetrovacieho tímu Kuciak. Prípad bude totiž pokračovať na súde, polícia už nemá k dispozícii vyšetrovací spis. Reportérka TV JOJ Jana Krescanko Dibáková sa Lučanského pýtala, ako vníma uniknuté nahrávky z kauzy Gorila či samotné vyšetrovanie, ako aj nahrávku Mariana Kočnera s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Spomínali ste, že vyšetrovací tím Gorily bude posilnený, čiže asi koľko ľudí na ňom bude pracovať?

"Určite bude posilnený o dvoch vyšetrovateľov, jedného analytika a dvoch operatívcov," reagoval Lučanský. 

Bude tomu šéfovať pani Šarniková?

"To vám neviem povedať, ale určite to bude niekto zvnútra toho tímu, aby to bol človek, ale či to bude pani Šarniková, ja nechcem predbiehať. Nechám to na riaditeľa NAKA, nech si rozhodne on, že kto tým šéfom bude. Je tam ešte aj dozorový prokurátor, ktorý, si myslím, má do toho čo povedať," poznamenal. 

Keď ste počúvali tú nahrávku, ako ste ju vnímali?

"Celú som ju nepočúval. Je smutné, ak k takýmto veciam dochádzalo, ale počas mojej praxe som zistil, že je to nahrávka, ktorou disponovali vyšetrovatelia už pred tým, len bola v prepise. Uvidíme po tej analýze, či je tam niečo nové alebo sú tam nové skutočnosti, ktoré chýbajú v tom prepise," dodal. 

​Ako vnímate nepriame sťažnosti pána Holúbeka o tom, že ešte stále nebol vypočutý?

"Tieto otázky by ste mali klásť šéfom tímu alebo vyšetrovateľom, ktorí v tom tíme pracujú. Ja im nestanovujem ani verzie ani rozsah úkonov, ktoré by mali vykonať. Keď bude nový šéf tímu, potom sa môžete pýtať mňa, potom vám môžem zodpovedať, lebo potom sa budem na to pýtať aj ja," potvrdil. 

Je problém, že ta originálna nahrávka bola skartovaná a že zvuk trochu nesedí s prepisom?

"Treba to nechať na znalcov, aby sa k tomu vyjadrili. My ako policajný zbor musíme pracovať s faktami, ktoré sú preukázané a sú aj obhájiteľné na súde," konštatoval. 

K téme zaistených mobilov sudcov. Ľudia z justície poukazujú na problém, že nepoznajú isté skutočnosti v súvislosti so zaistenými mobilmi, čo sa deje v tejto veci? 

"Prebieha klasické štandardné vyšetrovanie, ktoré je pod dozorom prokurátora. Sú to vyšetrovatelia, ktorí robili v tíme Ján Kuciak, majú moju plnú dôveru. Keď budú vedieť a budú mať k tomu čo povedať, určite s tým vyjdú," uviedol. 

​Ako vnímate nahrávku Trnka - Kočner, vydesilo vás to? 

"Ak by to bola pravda, čo je tam, tak by ma sklamal," priznal. 

Ministerka Saková a minister Richter majú byť podozriví z nejakej trestnej činnosti, vypovedá o tom Zoltán Andruskó, máte o tom nejaké informácie?

"Zatiaľ som čítal len z dosiaľ nemenovaného zdroja, takže počkám si na to, uvidíme, čo bude. Ak má nejaké veci, určite bude vypočutý, ja s tým nemám žiadny problém, bude začaté klasické vyšetrovanie," odpovedal. 

Koniec pána Juhása v tíme Kuciak, máte preňho pripravenú nejakú budúcnosť? 

"Preukázal svoje schopnosti, kvality, tak ja si myslím, a určite aj šéf NAKA, aké veci mu dať, lebo máme kopu vecí, ktoré nás ťažia a ktoré sú problematické a teraz, ako sa sa vyprofiloval, aj vrámci tých skúseností, ktoré získal vrámci Europolu, tak si myslím, že dostane veci, ktoré budú hodné tohto vyšetrovateľa," uzatvoril Lučanský. 

Dzurinda o Gorile pre TV JOJ: Som viazaný mlčanlivosťou, odpovede má polícia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy