Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prokurátori v kauze vraždy novinára majú posledné dni na podanie obžaloby
Zdielať na

Prokurátori v kauze vraždy novinára majú posledné dni na podanie obžaloby

BRATISLAVA / Potom, ako v kauze popravy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dozorujúci prokurátori uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Zoltánom Andruskóm a výrazne mu znížili trest, pozornosť smeruje k ďalším páchateľom. Stále sa čaká na to, kedy padne obžaloba. Prokurátori sľúbili, že to už bude čoskoro.

"Ja k tomu moc neviem, čo povedať. Ale vidím, že moc vecí sa pohlo dopredu. Koľkí ľudia boli v tom, čo zbytočne zmizli naše životy," vraví mama zavraždeného novinára Jána Kuciaka. "Ťažko preto hovoriť o nejakom zadosťučinení. Jediné zadosťučinenie pre nás bude, ozaj keď vyhrá pravda. Keď sa preukážu všetky tie spojenia, o ktorých Janko písal," pridal sa otec Jozef Kuciak. 

Vyšetrovanie v kauze úkladnej vraždy Jána a Martiny polícia ukončila pred takmer piatimi týždňami. Nasledovalo oboznámenie sa dotknutých strán s jeho výsledkami. Obžalobu na súd by mali podať najneskôr do 29. októbra. Teda už do desiatich dní.

Guľka pre všetkých 

"Prokurátori avizovali, že nechcú žiadať súd o predĺženie lehoty väzby. To znamená, že musia podať obžalobu 20 pracovných dní pred 27. novembrom," vyjadril sa advokát Daniel Lipšic. 

Potom už bude na ťahu špecializovaný trestný súd. Ide o štyroch obvinených - Alenu Zsuzsovú a vykonávateľov skutku Miroslava Marčeka a Tomáša Szaba, a tiež Mariana Kočnera, ktorý si mal popravu novinára objednať.

Jána a Martinu zavraždili vlani koncom februára v ich dome vo Veľkej Mači. Odmena za to mala byť 70 tisíc eur. "To už sa nikdy nestratí, to je... Jak to povedala kedysi dcéra na tom jednom z protestov, že tú guľku sme dostali vlastne všetci, každý svojim spôsobom, celá naša rodina," povedal Jozef Kuciak. 

Pozícia svedka

Ak obvinenému Andruskóovi na súde prejde dohoda o vine a treste, bude už v súdnom procese ostatných páchateľov tejto veci v inej pozícii. "Tak on bude v danej veci vypovedať v procesnom postavení svedka. Jeho výpoveď vždy bola a určite bude aj na súde jedna z kľúčových," dodal Lipšic. 

Štyrom obvineným v tejto veci hrozí mimoriadny trest, teda väzenie na 25 rokov až doživotie. Súdny proces, ktorý ich čaká, bude zrejme veľmi sledovaný aj verejnosťou. Okrem toho všetci páchatelia budú o celom priebehu dvojnásobnej vraždy opätovne vypovedať.

"Skôr objednávateľov, keby sa dalo, lenže bohužiaľ skončí to pri Kočnerovi," obáva sa Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny. 

Pozrite si ďalšiu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy