Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvé mrazy zaskočili záhradkárov. Zisťovali sme, či už treba plodiny zazimovať
Zdielať na

Prvé mrazy zaskočili záhradkárov. Zisťovali sme, či už treba plodiny zazimovať

BRATISLAVA / Aj keď sa teraz ku koncu týždňa oteplilo, chladný začiatok mnohých zaskočil. U niektorých záhradkárov spôsobil miernu paniku, keďže mráz by mohol poškodiť dozrievajúce plodiny alebo teplomilné rastliny. Či je dôvod na paniku, čo treba už zazimovať a kedy prídu mrazy?

Pár studených až mrazivých rán v uplynulých dňoch nás primälo vybrať si zo šatníka teplejšie až takmer zimné bundy"Najhoršia situácia bola v údoliach na Horehroní alebo na Orave, kde teplota lokálne poklesla až pod - 6 stupňov," uviedol meteorológ Najlepšieho počasia Daniel Cibula. Išlo o prízemný mráz, ktorý býva zhruba o tri stupne silnejší ako vo výške dvoch metrov, kde sa štandardne meria. "Na väčšine staníc sa vyskytol nielen prízemný mráz, ale aj mráz v dvoch metroch," dodal Cibula. 

Ranné mrazy vyvolali u mnohých majiteľov záhrad naliehavú otázku, čo s úrodou zeleniny a ovocia, alebo aj s kvetinami v črepníkoch. Mráz by im mohol ublížiť. "Keď je mínus šesť, hlavne dužinaté plody vedia potrápiť," uviedol záhradný architekt Martin Čurda. Najmä rajčiny, papriky, uhorky by mohli omrznúť pokiaľ by išlo o niekoľko hodín trvajúci mráz. Kapuste môžu omrznúť vonkajšie listy, zvyšok odolá. Prízemné mrazy do mínus jedného až do mínus dvoch stupňov trvajúce nanajvýš hodinu, by nemali väčšine rastlín zásadne ublížiť. "Rastlinka to ani necíti, možno to máličko spomalí metabolizmus," dodal Čurda. Niektoré plodiny dokonca potrebujú mierny mráz na to, aby lepšie vyzreli.

Jemný mráz neškodí ani neskorým odrodám jabĺk a hrušiek, alebo aj exotickým plodinám. Možno je už pomaly čas na zazimovanie teplomilných rastlín, ktoré pestujeme v črepníkoch. Môžeme už aj jablone a hrušky, pokiaľ sme obrali ovocie. Príjemnou správou je, že očakávané babie leto má prísť už koncom tohto týždňa. "Od soboty očakávame ustálené počasie, pôjde o začiatok babieho leta," dodal Cibula. To ale neznamená, že bundy opäť vrátime do skríň. Zrána sa nám môžu ešte hodiť. "Budú nás sprevádzať slnečné dni, v noci aj prízemné mrazy, ale mrazy v dvoch metroch neočakávame, prevažne od 10 do 3 stupňov," povedal Cibula. Potrvať by malo najmenej týždeň, možno aj viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy